Αθήνα, 06-07-2020

Μωρό και καλοκαίρι: τι να προσέξετε

Το καλοκαιράκι προσφέρει ευκαιρίες για πανέμορφες βολτούλες στην παραλία, στο πάρκο ή στην εξοχή με το μωράκι σας! Τι θα πρέπει όμως να προσέχετε για την προστασία του;

 

Διαλέξτε τα σωστά ρούχα

Αν πρόκειται να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά και χαλαρά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα καλύτερα από ό,τι τα συνθετικά υφάσματα.

Για εξωτερικό χώρο, φορέστε του μακρύ ανοιχτόχρωμο παντελονάκι και μακρυμάνικο μπλουζάκι, καθώς και καπελάκι με φαρδύ γείσο για να προστατέψετε το πρόσωπό του. Ακόμα κι αν έχει συννεφιά, μην το αφήνετε εκτεθειμένο δίχως καπέλο, αφού οι επιβλαβείς ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

 

Προσοχή στον αερισμό του χώρου

Ένα βρέφος μπορεί να ζεσταθεί υπερβολικά, πολύ πιο γρήγορα από έναν ενήλικα. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το μωρό σας σε ζεστό δωμάτιο ή παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Λίγα λεπτά είναι αρκετά για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός του στα ύψη, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του!

 

Εξωτερικές βόλτες με… χρονοδιάγραμμα

Αποφεύγετε τις κακές ώρες για το μωρό σας (αλλά και για εσάς), που είναι μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα. Αυτές τις ώρες, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα. Επομένως, είναι καλύτερο να προγραμματίζετε εκδρομές και περιπάτους, πριν ή μετά από αυτές τις ώρες!

 

Αναζητάτε τη σκιά

Όταν φτάνετε στην παραλία ή στο πάρκο, θα πρέπει να αναζητάτε ένα σημείο προστατευμένο από τον ήλιο, όπως π.χ. κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή ένα κιόσκι. Εάν δεν υπάρχει, θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με ένα δικό σας μέσο σκίασης και προστασίας. Επίσης, είναι καλή ιδέα να φοράτε γυαλιά ηλίου στο μωράκι σας, για να προστατέψετε τα ματάκια του και να μειώσετε την αντηλιά. Προσοχή στις ενδείξεις: οι φακοί θα πρέπει να απορροφούν τουλάχιστον το 99% των UVA και UVB ακτινοβολιών!

 

Ενυδατώστε το μωρό σας

Δίνετε συχνά στο μωράκι σας να πίνει γουλιές υγρό: γάλα αν είναι μικρό βρέφος ή νερό αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Προσοχή με το γάλα, ωστόσο: το καλοκαίρι τα μπιμπερό με το γάλα εγκυμονούν κινδύνους. Πρέπει το γάλα να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συντομότερο. Εάν θηλάζετε, θεωρητικά το μωράκι σας δε χρειάζεται κάποιο άλλο υγρό. Προσφέρετε το στήθος σας, αλλά φροντίστε να ενυδατώνετε και τον δικό σας οργανισμό.

 

Πάντα αντηλιακό στον ήλιο!

Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών, προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από την άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Αλλά κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Γι’ αυτές τις καταστάσεις βεβαιωθείτε ότι φοράει το απαραίτητο αντηλιακό. Κάντε συχνές επαλείψεις κάθε 2 ώρες ή όποτε το μωρό ιδρώνει, με αντηλιακό που έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό ακόμα και κάτω από τα ρουχαλάκια του, αφού ένα απλό βαμβακερό μπλουζάκι έχει δείκτη αντηλιακής προστασίας μόλις 5! Θα βρείτε αντηλιακά ειδικά κατασκευασμένα για μωρά σε μορφή λοσιόν ή σπρέι.

 

Αλλάζετε συχνά τις πάνες

Με την καλοκαιρινή ζέστη, είναι πιο εύκολο να συγκαεί ή να ερεθιστεί το δερματάκι του μωρού. Γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάζετε πιο συχνά τις πάνες του ή ακόμα και να το αφήσετε για λίγη ώρα χωρίς πάνα, ώστε να αεριστεί και να ανακουφιστεί η ευαίσθητη περιοχή.

 

 

*Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για κάθε απορία που έχετε σχετικά με την προστασία του μωρού σας!

 

 


Πηγή: www.readyforbaby.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ