Αθήνα, 21-05-2019

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Γράφει ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΓΕΡΟΥ*

Η πλειοψηφία των ειδικών συμφωνεί με την άποψη ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό διδάσκει το ήθος και την αξιοπρέπεια, μέσα από τη φιλοσοφία του «ευ αγωνίζεσθαι». Καλλιεργεί τη θέληση για διάκριση, προσδίδει πειθαρχία , δύναμη και υπομονή στον αθλητή, κάνοντάς τον ικανό να αντιμετωπίσει με θάρρος και αποτελεσματικότητα τους αγώνες στο στίβο της ζωής. 

Γι αυτό και πάντοτε στόχος της Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να είναι η καθιέρωση της άθλησης στη συνείδηση των μαθητών, τη συνήθεια της συστηματικής άσκησης και την διατήρησή της κατά την ενηλικίωση τους,  στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους.  Το ρητό « νους υγιής εν σώματι υγιεί» μαρτυρεί την αλληλεξάρτηση της πνευματικής και ψυχικής υγείας με τη σωματική. Ο αθλητισμός, με αυτήν την έννοια, γίνεται κοινωνικός θεσμός, απαραίτητος για την επίτευξη ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου. Τελική επιδίωξη της Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών που ασκούνται συστηματικά. Μόνον όταν επιτυγχάνεται ο παραπάνω στόχος, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Φυσική Αγωγή είναι σημαντικός παράγοντας για την ανύψωση της ευεξίας και την κοινωνικοποίηση των μελλοντικών πολιτών.  

Η Φυσική Αγωγή πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς, δηλαδή από την προσχολική ηλικία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Η συστηματική κινητική δραστηριότητα του παιδιού κατά την προσχολική και σχολική ηλικία, παίζει σπουδαίο ρόλο για την απόκτηση της συνήθειας για συστηματική άσκηση κατά την ενηλικίωση.

Είναι επομένως απαραίτητο να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα χρόνια του παιδιού στο σχολείο. Αυτή η περίοδος είναι η πιο πρόσφορη για να καλλιεργηθεί η αγάπη για την άσκηση στα πλαίσια της Φυσικής Αγωγής και οι μαθητές να αποκτήσουν την αντίληψη της δια βίου άθλησης, να δημιουργηθεί δηλαδή η συνήθεια της συστηματικής άσκησης σε όλη του τη ζωή. 

 

 

 

*Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Εκπαιδευτήρια "Νέα Γενιά Ζηρίδη"

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ