Αθήνα, 16-07-2024

Μικροί ιστιοπλόοι

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για το πώς μπορείτε να ανοίγετε οικογενειακώς πανιά για πιο έντονες στιγμές - Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία


Η θάλασσα δεν προσφέρεται μόνο για παιχνίδια, αλλά και για εξοικείωση με το υγρό στοιχείο. Η γνωριμία με την ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που αποπνέει Ελλάδα και νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, βάζει στην άκρη την αγχωτική αναζήτηση ξενοδοχείων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, χαρίζοντάς σας μοναδικές εμπειρίες σε μυστικούς κολπίσκους και απάτητες παραλίες. Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και να αποτελεί ένα άθλημα και ένα μέσο εκτόνωσης όχι μόνο για ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά.

 

Η ιστιοπλοΐα, εκτός του ότι γυμνάζει όλο το σώμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα. Το πρώτο άγγιγμα του θαλασσινού αέρα θα χαρίσει στα παιδιά μια ανεπανάληπτη αίσθηση ανεξαρτησίας και φυγής από την πραγματικότητα που τόσο πολύ αναζητούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα κλεισμένα στο σπίτι, στο σχολείο ή στα κάθε λογής φροντιστήρια.

 

Γιατί ιστιοπλοΐα;
- Τα παιδιά θα βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες με την ιστιοπλοΐα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να σκέφτονται μόνα τους, να ψάχνουν τρόπους να λύνουν προβλήματα και να αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η σωστή λήψη αποφάσεων. Η επαφή με τη φύση έχει αποδειχθεί άλλωστε θεραπευτική για την παιδική κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

 

- Την ιστιοπλοΐα μπορούμε να την προσεγγίσουμε τόσο από την οπτική τής καθαρά αθλητικής ενασχόλησης όσο και από εκείνη της αναψυχής και των διακοπών.

 

- Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές ή σωματική διάπλαση, ενώ η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με αυτή. Κι αυτό διότι οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου.

 

- Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Ενα παιδί μπορεί να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα από την ηλικία των 6 ετών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το θέλει και να του αρέσει η θάλασσα. Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των 6 μπορεί να γίνει με σκάφη τύπου Optimist, που έχουν ένα πανί και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας έως και 15 ετών. Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης. Από εκεί και μετά ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε σε άλλους τύπους σκαφών.

 

Τα οφέλη για τα παιδιά
- Η ιστιοπλοΐα, η αναψυχή και το παιχνίδι στη θάλασσα βελτιώνουν την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική.

 

- Το εν λόγω άθλημα διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής για τον σεβασμό και τη συνεργασία και προωθεί την ισότητα για όλους γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

 

- Μέσα από την ιστιοπλοΐα δυναμώνουν οι χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργούνται η θέληση, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Ετσι, παράλληλα με το σώμα, αθλείται και η ψυχή των παιδιών.

 

- Ως άθλημα προάγει την αναψυχή, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα.

 

- Ακόμη τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και βοηθά στην ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης. Είναι ένα άθλημα διά βίου μάθησης, αφού στην ιστιοπλοΐα δεν σταματά ποτέ κανείς να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να ξεκινήσουν είναι καλή και πολλή διάθεση, θέληση για μάθηση και απόκτηση νέων εμπειριών, λίγο ελεύθερο χρόνο και, βέβαια, γνώση κολύμβησης. Ολα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι διάφοροι ναυτικοί όμιλοι ή οι σχολές ιστιοπλοΐας για αρχή.

 

Να τονίσουμε ότι ενώ σχεδόν σε όλα τα αθλήματα ο χρόνος ενασχόλησης αναγκαστικά είναι περιορισμένος και εξαντλείται σε διάστημα μιας ή δύο ωρών το πολύ, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις, στην ανοιχτή θάλασσα ο χρόνος είναι απεριόριστος.

 

Στην Ελλάδα λειτουργούν ναυταθλητικοί όμιλοι με οργανωμένες σχολές ιστιοπλοΐας, στις οποίες τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα (summer camps).

Χαρείτε, λοιπόν, όλοι μαζί μια μικρή βόλτα με τα πανιά για δύο ή τρεις ώρες, μια απόδραση το Σαββατοκύριακο και, βέβαια, εντάξτε την ιστιοπλοΐα στις καλοκαιρινές σας διακοπές. Τολμήστε το και καλή σας διασκέδαση!

 

 

 

Πηγή: www.protothema.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ