Αθήνα, 09-12-2023

Τσιντόνια: της Άνοιξης προάγγελος

Κόκκινα, ροζ, φούξια, λευκά άνθη, ήδη από το Γενάρη, σε αυλές και κήπους, που μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο και να διακοσμήσουν τα σπίτια μας.

 

Η τσιντόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος με καταγωγή από την Άπω Ανατολή. Τα κλαδιά στις άκρες τους είναι μυτερά σαν αγκάθια. Προς τα τέλη του χειμώνα, πριν από την έκπτυξη των φύλλων, πάνω στα γυμνά κλαδιά εμφανίζονται πολυάριθμα λουλούδια σε λευκό, ρόδινο ή πορτοκαλί χρώμα. Οι καρποί, που μοιάζουν με μήλα, όταν ωριμάσουν έχουν κίτρινο - χρυσαφί χρώμα και κοσμούν τα κλαδιά από το φθινόπωρο για αρκετούς μήνες. Είναι φυτό κατάλληλο για ελεύθερους φυτοφράχτες. Σε κλαδευόμενες μπορντούρες, το γυαλιστερό φύλλωμα δίνει ωραία αποτελέσματα, αλλά η ανθοφορία είναι φτωχή. Ο συνδυασμός ποικιλιών με κόκκινα και με λευκά άνθη δίνει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα γυμνά, ανθισμένα κλαδιά διατηρούνται αρκετό καιρό στο βάζο και μπορούν να φέρουν λίγη άνοιξη στο εσωτερικό του σπιτιού μας, ήδη από τον Ιανουάριο. Οι καρποί χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λικέρ και μαρμελάδας. Συνήθως συλλέγονται αμέσως μετά τον πρώτο παγετό.

 

- θέση/κλίμα/φύτευση:

Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο (τουλάχιστον έως -20 βαθμούς), το οποίο υποφέρει από τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιά. Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε τα κλαδέματα για να μην χαλάσουμε το ιδιαίτερο σχήμα του θάμνου. Κλαδεύουμε όμως αμέσως μετά την ανθοφορία. 

 

- πότισμα:

Απαιτεί τακτικά ποτίσματα ιδιαίτερα στις ζεστές περιοχές της χώρας.

 

τιμές στην αγορά:

τα μικρά φυτά ξεκινούν από 7 ευρώ περίπου.

Πηγή: περιοδικό " όλα για τον κήπο "

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ