Αθήνα, 08-08-2020

Παιδιά & Κατοικίδια: Τα υπέρ και τα κατά μίας συμβίωσης

Διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συναναστροφή με τα ζώα προσφέρει στον άνθρωπο πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Μερικά από τα σωματικά οφέλη, είναι η καλή υγεία που προκύπτει από χαμηλότερη πίεση και τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

 

Επίσης, η επαφή με κατοικίδια αυξάνει τα επίπεδα των φυσικών αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού, όπως είναι οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη και μειώνει το άγχος, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

 

Κατοικίδια: Αστείρευτη πηγή αγάπης για τα παιδιά σας
Όσον αφορά τα ψυχολογικά οφέλη η συνύπαρξη με τα ζώα προσφέρει ανακούφιση από το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη. Ακόμη, η συντροφιά και η αγάπη δίχως όρους που προσφέρουν τα κατοικίδια δίνει ψυχική σταθερότητα, χαρά και διασκέδαση.

 

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα κατοικίδια πρέπει να συνυπάρξουν με τα παιδιά;

Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να πάρουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι ή έχουν ήδη κάποιο όταν υποδέχονται ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Η συμβίωση ενός κατοικίδιου με ένα παιδί και ειδικότερα στη βρεφική ηλικία έχει τα υπέρ αλλά και τα κατά της. Η απόφαση της προσθήκης ενός κατοικίδιου στην δυναμική της οικογένειας αλλάζει τις ισορροπίες και ελλοχεύει διάφορους κινδύνους, ιδιαίτερα όταν το παιδί βρίσκεται σε μία πολύ τρυφερή ηλικία.

 

Κατοικίδια & Παιδιά: Τι να προσέξετε
Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να αποτελέσει πιθανό φορέα παθογόνων μικροβίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων που μπορούν να αποβούν αρκετά επιβλαβείς για τα παιδιά, πόσο μάλλον τα νεογνά που δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα αντισώματα. Γι’ αυτό, μολύνσεις και αλλεργικές αντιδράσεις ενδεχομένως να ταλαιπωρήσουν το παιδί.

 

Η επαφή με τα κατοικίδια ζώα πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού και μπορεί να προκαλέσει κάποιους μικροτραυματισμούς. Οι πληγές που δημιουργούνται, όσο μικρές και να είναι μπορεί αν μετατραπούν σε επώδυνες λόγω των μικροβίων που φέρουν τα κατοικίδια στη στοματική τους κοιλότητα.


Η στοχευμένη πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση των κινδύνων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που μπορεί να φέρει η συμβίωση με ένα κατοικίδιο.

 

Κατοικίδια & Παιδιά: Πώς να κάνετε τη συμβίωση ευχάριστη για όλους

Αναλυτικότερα, πρέπει να υιοθετηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής από τα παιδιά. Το πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με το ζώο, η καθαριότητα του χώρου στο οποίο κινείται το κατοικίδιο και η συχνή καθαριότητα του ίδιου το ζώου είναι μερικοί από αυτούς.

 

Σε περίπτωση πληγής που δημιουργήθηκε από το κατοικίδιο για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης πρέπει να καθαρίζεται επιμελώς και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι το βασικότερο πρόβλημα στα δαγκώματα από σκύλο, είναι η λύσσα και ο τέτανος. Η λύσσα αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό των κατοικίδιων, ο οποίος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται ενώ ο τέτανος, αν και είναι δύσκολο να εμφανιστεί σε ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την χορήγηση αντιτετανικού ορού. 


Σημαντικός παράγοντας για την ομαλή συμβίωση των παιδιών με το κατοικίδιο αποτελεί τόσο η σωστή επιλογή του είδους του ζώου, όσο και η επιλογή της κατάλληλης ράτσας όταν πρόκειται για σκύλο. Η επιλογή του κατοικίδιου μπορεί να οριστεί αφού πρώτα προηγηθεί μια συζήτηση με το παιδί σας αν αυτό βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί τις ευθύνες φροντίδας ενός κατοικίδιου. Διαφορετικά, οι γονείς οφείλουν να φιλτράρουν επανειλημμένα τις σκέψεις τους, πριν καταλήξουν στην ιδανικότερη και ασφαλέστερη προς το βρέφος επιλογή.

 

Όσον αφορά την εκπαίδευση και την φροντίδα του ζώου, η πλήρης ευθύνη δεν πρέπει να δίδεται σε ένα μικρό παιδί, ωστόσο πρέπει και αυτό να συμμετέχει και να μοιράζεται κάποια καθήκοντα που σχετίζονται με τη φροντίδα του κατοικίδιου. Η ανάθεση μιας απλής αρμοδιότητας στο παιδί θα δημιουργήσει συναισθηματικό δέσιμο με το κατοικίδιο ενώ θα διδάξει και την έννοια της υπευθυνότητας.

 

Στην περίπτωση που υπάρχει βρέφος στο σπίτι, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν το ζώο να το σέβεται και να είναι υπάκουο στις εντολές τους. Αν πρόκειται για σκύλο, σημαντικό είναι να μην τον παραμελούν ώστε να μην δημιουργηθούν συναισθήματα ζήλιας, που αργότερα ίσως οδηγήσουν στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στο παιδί.

 

Η ευεργετική επίδραση των ζώων στα παιδιά
Πέραν όμως των κίνδυνων, η συμβίωση των παιδιών με ένα κατοικίδιο προσφέρει πολύτιμα οφέλη. Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά, να εκφράζουν την αγάπη τους και να γίνονται περισσότερο δοτικά.

 

Επίσης, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στη μείωση της ανασφάλειας και στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία που προσφέρουν τα κατοικίδια. Η συμβίωση καλλιεργεί τη συντροφικότητα και την υπευθυνότητα ενώ χαρίζουν στο παιδί σας ίσως το σημαντικότερο φίλο.

 

Στην NN Hellas γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η υγεία της οικογένειας σας γι’ αυτό σας παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας υγείας με κάλυψη σε 43 κορυφαία νοσοκομεία πανελλαδικά. Διαβάστε περισσότερα για το κόστος ασφάλειας υγείας και τι σας προσφέρει σε σύγκριση με μία κάρτα υγείας.

 

 


Πηγή: www.nndirect.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ