Αθήνα, 28-05-2020

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

Το καλοκαίρι αποτελεί την ωραιότερη εποχή του χρόνου για τους μικρούς μας φίλους, περίοδο ανεμελιάς, ατέλειωτου παιχνιδιού και χαράς, περίοδος διακοπών… αλλά και πολλών κινδύνων. Γι’ αυτό εμείς οι μεγαλύτεροι χρειάζεται να γνωρίζουμε τους επιβλαβείς παράγοντες και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

 

Ήλιος

 

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας, και ειδικά στα παιδιά για τη σωστή ανάπτυξη τους. Η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά όργανα όπως στο δέρμα (εγκαύματα, καρκίνο), στα μάτια και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

 

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δρα στον άνθρωπο αθροιστικά. Έτσι, όταν ένα παιδί εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει μελάνωμα στα παιδιά είναι πολύ λιγότερη σε σύγκριση με αυτή στους ενήλικες, με αποτέλεσμα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να είναι περισσότερο ευάλωτα. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν καεί πέντε ή περισσότερες φορές στην παιδική τους ηλικία, αργότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα.

 

Τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε

 

1. Παιδί & ηλιοπροστασία (ρουχισμός, αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου)

• Πρώτα από όλα πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά <6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μέχρι και το 12ο έτος.
• Αποφύγετε τις «επικίνδυνες ώρες» του ήλιου δηλαδή τη μακράς διαρκείας έκθεση του παιδιού ειδικά από τις 10 π.μ. – 4 μ.μ.
• Για τα παιδιά, κυριότερο μέλημα πρέπει να είναι το αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας βέβαια. Πέρα όμως από τον σωστό δείκτη προστασίας, μεγάλη σημασία έχει και η συνεπής χρήση του αντηλιακού. Μιλάμε δηλαδή για επαρκή επάλειψη τουλάχιστον είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, και την ανανέωσή του τουλάχιστον κάθε δύο ώρες αλλά και ύστερα από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα. Τέλος, θα πρέπει να βάζετε αδιάβροχο αντηλιακό στο παιδί σας ακόμα και αν παίζει έξω από το νερό. Προτιμήστε λοιπόν ένα προϊόν που είναι αδιάβροχο, ξεχωριστό για το σώμα και ένα με μεγαλύτερο δείκτη για πρόσωπο και ώμους και μη ξεχνάτε να επαλείφετε και τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ.
• Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τα χρώματα του παιδιού αυξάνουμε και τη φροντίδα. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερη ανάγκη για προστασία έχει. Κι αν αντί για τη θάλασσα προτιμήσετε το βουνό, μη νομίσετε ότι δεν χρειάζεστε αντηλιακό. Επίσης μη λησμονείτε να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες και όταν έχει συννεφιά, ακόμη και όταν μετακινήστε με το αυτοκίνητο. Κάτι το οποίο δε θα πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι απαγορεύεται η χρήση αντιηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Συνεπώς για τους πρώτους μήνες της ζωής του, φροντίστε να το κρατήσετε καλά προστατευμένο με ρούχα και με ομπρέλα. Ακόμη και για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που φοράει το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
• Παιδιά που έχουν πολλές ελιές πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο και να επισκέπτονται τακτικά δερματολόγο.
• Οι έφηβοι δεν πρέπει να μαυρίζουν τεχνητά. Οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα και τα μάτια.
• Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί σας: Μερικά φάρμακα (ειδικά αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της ακμής) αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες, γι΄ αυτό πρέπει να το συζητήστε με το γιατρό σας την περίπτωση αυτή.
• Διαλέξτε για τα μικρά παιδιά καπέλα που να τα προστατεύουν επαρκώς και αποτελεσματικά στο κατάλληλο μέγεθος (ειδικά για μικρά παιδιά, που το κεφαλάκι τους είναι μικρό και το καπέλο συχνά πέφτει). Η σκιά του καπέλου είναι απαραίτητο να καλύπτει πρόσωπο, λαιμό και αυτιά, αφήνοντας ταυτόχρονα και το κεφαλάκι του παιδιού να παίρνει αέρα.
• Το να επιλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι κάτι που αφορά φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε λοιπόν το να επιλέξετε γυαλιά έχοντας ως κύριο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση. Επιλέξτε γυαλιά με όχι πολύ σκούρους φακούς γιατί πιθανότατα όταν θα χρειαστεί να παίξουν στην σκιά, θα τα βγάλουν γιατί δεν θα βλέπουν καλά. Να θυμάστε ότι υπάρχουν γυαλιά ηλίου για παιδιά ηλικίας από 8 μηνών και άνω (φυσικά πρέπει να προμηθευτείτε και το λουράκι για να εξασφαλίζει άνετες κινήσεις).


2. Παιδί & “ηλιακές κακοτοπιές” (εγκαύματα, ηλίαση)
• Ένα απλό έγκαυμα, περνά σε διάστημα 5-6 ημερών. Είναι αναμενόμενο σε ένα έγκαυμα το δέρμα τοπικά να κοκκινίζει, να τσούζει, να πονάει και μερικές φορές να παρουσιάζει φουσκάλες (δεν επιτρέπεται το παιδί να ξύνεται εκεί διότι μπορεί να εκδηλωθεί μόλυνση) και στη συνέχεια να ξεφλουδίζει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι δροσερά ντους χωρίς σαπούνι. Με την συμβουλή ενός γιατρού χρησιμοποιήστε κρέμα για πιθανά εγκαύματα και χορηγήστε πολλά υγρά (π.χ. νερά, χυμοί). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με σπίλους("ελιές"), πολύ ξανθό δέρμα και οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος.
• Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι συνήθως: πονοκέφαλος, πυρετός, κοκκίνισμα, εμετός, ναυτία και συχνά απώλεια των αισθήσεων. Μεταφέρετε το παιδί αμέσως στην σκιά, αν υπάρχει δυνατότητα κάνετε ένα δροσερό ντους, βάλετε κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και δώσετε του υγρά να πιει βγάζοντάς του ταυτόχρονα τα ρούχα του. Εάν η θερμοκρασία του παιδιού είναι> 39οC, εκδηλωθούν σπασμοί και χαρακτηριστικά δείτε έλλειψη ιδρώτα, διάρροιες, αφυδάτωση και σύγχυση τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

Παιδική ξηροδερμία και καλοκαίρι


Το δέρμα των παιδιών μας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι καθώς ο κίνδυνος της ξηροδερμίας παραμονεύει, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει φαγούρα, ερεθισμό και επιρρέπεια σε μολύνσεις . Γι' αυτό μια ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη αφού βοηθά και προφυλάσσει την επιδερμίδα. Έτσι, όταν επιστρέφετε από την παραλία, καλό είναι να απλώνετε πάντα ενυδατική κρέμα στην επιδερμίδα και μάλιστα επιλέξτε μια που να δρα καταπραϋντικά και να προλαμβάνει δερματικές παθήσεις.


“Ιπτάμενοι κακοί” και το παιδί μας


Η καλοκαιρινή φροντίδα μας πρέπει να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από τα έντομα. Όπου κι αν πάμε, πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στικ αμμωνίας και μια αντιισταμινική κρέμα. Ταυτόχρονα καλό θα είναι να επαλείψουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες που περιέχουν ειδικά εντομοαπωθητικά. Να θυμάστε πάντως ότι όλα τα έντομα έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Γι' αυτό αποφύγετε τα.

 

Κολύμπι


Τι καλύτερο για τα παιδιά από μια βόλτα στη θάλασσα ή την πισίνα για βουτιές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν διαφορετικά πράγματα που θα πρέπει ο καθένας μας να προσέχει όσον αφορά το κολύμπι στη θάλασσα και τις βουτιές στην πισίνα.

 

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε στη θάλασσα

• Μαθήματα κολύμβησης: το παιδί (ειδικά μετά τα 4 έτη μπορούν να μάθουν άφοβα από ειδικούς εκπαιδευτές) όσο και εσείς πρέπει να γνωρίζετε κολύμβηση.
• Αυστηρή επίβλεψη τόσο μέσα όσο και αν βρίσκεται κοντά στο νερό. Τα παιδιά ειδικά < 6 ετών δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς να παρακολουθούνται στενά και από κοντά από ενήλικα είτε χρησιμοποιούμε συσκευές επίπλευσης (π.χ. σανίδα ,κουλούρα, μπρατσάκια) είτε όχι. Και μη ξεχνάτε ότι ο κίνδυνος παραμονεύει ακόμη και στα ρηχά.
• Μάθετε στα παιδιά πως δεν πρέπει να κάνουν βουτιές αν το βάθος της θάλασσας δεν είναι γνωστό και αν δεν είναι ανάλογο με το ύψος από το οποίο πέφτουν. Δεν πρέπει να κάνουν επίσης βουτιές αν η θάλασσα έχει κύμα ή αν τα νερά είναι θολά. Πείτε τους πως δεν πρέπει να περνούν τις προστατευτικές σημαδούρες, πως δεν πρέπει να πλησιάζουν τις περιοχές με ταχύπλοα και τζετ σκι και ότι πρέπει να βγουν από το νερό αν νιώσουν ότι δεν είναι καλά ή αν κρυώνουν.
• Ελέγξτε για την ύπαρξη ναυαγοσώστη και προτιμήστε τις ακτές αυτές.

 

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε στην πισίνα

Εκτός από αυτά που προείπαμε πρέπει να ελέγχετε και την καταλληλότητα του νερού. Αν είναι θολό και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά το πάτωμα της πισίνας τότε μην επιτρέψετε στο παιδί να μπει. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να καταπίνει το νερό της πισίνας και ότι κάθε φορά που βγαίνει θα πρέπει να κάνει ντους ξεπλένοντας καλά το πρόσωπό του. Επίσης πρέπει να κάνει ντους πριν την πρώτη βουτιά και πάντα περιορίστε τις γρήγορες και απότομες κινήσεις του (χοροπηδητό, τρέξιμο) γύρω από την πισίνα καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει μέσα.

 

Σε περίπτωση ατυχήματος καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες πρώτες βοήθειες μέχρι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
• Βγάλτε το αμέσως από το νερό.
• Αν διατηρεί τις αισθήσεις του ,τυλίξτε το με μια πετσέτα και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια
• Αν το παιδί είναι αναίσθητο, δείτε πρώτα αν έχει τίποτε στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το με μια πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξτε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Στο μεταξύ ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166.

 

Όταν στις διακοπές μας συνοδευόμαστε από … τους μικρούς μας φίλους

 

Στο τρίτο μέρος του άρθρου μας θα αναφέρουμε χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι με αεροπλάνο, πλοίο, αυτοκίνητο και τρένο.

 

Κάποιες γενικές αρχές για τα ταξίδια μαζί με τους μικρούς μας φίλους είναι οι εξής:
• Μιλήστε με τον παιδίατρο σας σχετικά με το αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο ή πρέπει να το κάνετε την περίοδο που θα λείπετε.
• Πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας των παιδιών
• Ετοιμάστε ένα μικρό φαρμακείο για τις διακοπές με θερμόμετρο, αντιπυρετικά, κρέμα για τσιμπήματα, αντιισταμινικά και εντομοαπωθητικά όπως αναφέραμε και παραπάνω.
• Στα μεγαλύτερα παιδιά δώστε οδηγίες για το που να απευθυνθούν σε περίπτωση που χαθούν αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι σε μέρη με κόσμο το παιδί μας να μην απομακρύνεται από το οπτικό πεδίο μας.


Κάποιες γενικές αρχές για το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι οι εξής:
• ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 7οC χαμηλότερα από τη θερμοκρασία που επικρατεί έξω για να αποφύγετε το σοκ της αλλαγής της θερμοκρασίας και να αποφύγετε φυσικά και τις ψύξεις.
• Να θυμάστε πάντοτε να βάζετε τα μικρά παιδιά στο ειδικό καροτσάκι στο αυτοκίνητο και να μην αφήνετε τα παιδιά σας ποτέ μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο.
• Θυμηθείτε πως αν το παιδί σας ζαλίζεται εύκολα , ίσως ιδανικά είναι να ταξιδέψετε νύχτα.

 

Κάποιες γενικές αρχές για το ταξίδι με αεροπλάνο είναι οι εξής:
• Γενικά αν μπορείτε αποφύγετε να ταξιδεύετε με αεροπλάνο όταν έχετε βρέφη ηλικίας < 4 μηνών. Εντούτοις αν είναι απολύτως απαραίτητο στα μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να βάλετε το μωρό για ύπνο τις ώρες που συνηθίζετε και στο σπίτι.
• Στο ταξίδι σας με αεροπλάνο δίνετε γάλα στο μωρό κατά την απογείωση και την προσγείωση για να μην πονέσουν τα αυτιά του από τις αλλαγές πιέσεων. Σε μεγαλύτερα παιδιά καλό κάνει η μάσηση τσίχλας.

 

Κάποιες γενικές αρχές για το ταξίδι με τρένο είναι οι εξής:
• Για να αποφύγετε τη ναυτία είναι καλό να μην επιλέξετε θέση αντίθετη από την από την κατεύθυνση που ταξιδεύετε.

 

Κάποιες γενικές αρχές για το ταξίδι με πλοίο είναι οι εξής:
• Μην αφήσετε τα παιδιά από τα μάτια σας και ειδικά πάντοτε μάθετέ τα να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από τα κιγκλιδώματα του καταστρώματος. Αν μπορείτε πάρτε τα αγκαλιά για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Και να θυμάστε πάντα: ο ρόλος του γονιού είναι και να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για το παιδί. Μάθετέ το να χαίρεται προστατευμένο από τους καλοκαιρινούς κινδύνους και κατά τη διάρκεια των διακοπών μέσα από τη δική σας πρότυπη συμπεριφορά. Οι συνήθειες άλλωστε που αποκτούμε σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.

 

Καλές διακοπές & καλό καλοκαίρι!!

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ