Αθήνα, 16-10-2019

το διάβασμα κάνει καλό!...

Γράφει η ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ*

Ένα θέμα που δυσκολεύει όλο και περισσότερο εμάς τους εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια είναι η μικρή έως καθόλου επιθυμία που εκδηλώνουν τα παιδιά για διάβασμα (εσωσχολικό ή εξωσχολικό).

 

Ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι ο καταιγισμός γνώσεων σε όλα τα μαθήματα σε καθημερινό επίπεδο. Τα μαθηματικά για παράδειγμα της Δ΄ δημοτικού προτείνουν πεντακόσιους τρόπους για να λυθεί μία άσκηση.

 

Όταν πάνε στο σπίτι ήδη κουρασμένα από το πρωινό ωράριο και πιθανότατα και από το απογευματινό τα περιμένουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες  και έτσι θα φτάσουν πια αποκαμωμένα  το βράδυ. που διάθεση τότε για διάβασμα για την άλλη μέρα.

 

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η απουσία του γονιού από το σπίτι για το κυνήγι του επιούσιου που μερικές φορές γίνεται και το αποκλειστικό ενδιαφέρον του γονέα κι έτσι το παιδί μένει μόνο κι ανεξέλεγκτο στο σπίτι.

Αλλά και όταν ο γονέας βρίσκεται στο σπίτι νοιώθει τόσο κουρασμένος που δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί εποικοδομητικά με το παιδί του. 

 

Πολλές φορές δε, κατακλύζεται από ενοχές για την απουσία του, και του παρέχει αφειδώς παιχνίδια ή καταναλωτικά πολυδιαφημιζόμενα προϊόντα για να διασκεδάσει την πλήξη του παιδιού του.

Άλλες φορές το αφήνει και βλέπει ανεξέλεγκτα τηλεόραση ή να «σερφάρει» στο internet  αντί  να διαβάσουν μαζί ένα λογοτεχνικό βιβλίο από την τόσο μεγάλη κι αξιόλογη λογοτεχνία μας.

 

Το Σαββατοκύριακο  που υπάρχει λίγος χρόνος για επίσκεψη σ’ ένα μουσείο,  ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο, μία βόλτα στο μετρό της Αθήνας ή ένα περίπατο στη φύση ο χρόνος καταναλώνεται στα supermarket, στις ταβέρνες και στα ταχυφαγεία.

Η επιθυμία για διάβασμα μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες αρκεί να βρεθεί λίγος χρόνος για τα παιδιά.

Από τη μια λοιπόν το εκπαιδευτικό σύστημα ας περιορίσει τις υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις του και από την άλλη οι γονείς ας αναλογιστούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν γρήγορα και ας χαρούν κάθε στιγμή μαζί τους βοηθώντας τα να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον με τις σωστές γνώσεις που θα έχουν αποκομίσει.

 

*Δασκάλα

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ