Αθήνα, 01-06-2023

Διδυμίδες: πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια

Ακόμη μια υπέροχη βραδιά με εντυπωσιακά πεφταστέρια έρχεται τη νύχτα της Παρασκευής, 13 Δεκεμβρίου, την επομένη της τελευταίας πανσελήνου του 2019. Είναι οι Διδυμίδες, μία εντυπωσιακή βροχή μετεώρων που μπορούμε να απολαύσουμε εύκολα επειδή κινούνται σχετικά αργά και με ρυθμό από 100 έως 120 διάττοντες την ώρα - σε πιο φωτεινό ουρανό είναι ορατοί με ρυθμό 50 έως 60 την ώρα.

 

Πηγή των Διδυμίδων θεωρείται ο αστεροειδής 3200 Φαέθων και μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη. Τα πρώτα πεφταστέρια παρατηρούνται στις 6 Δεκεμβρίου και τα τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων.

 

Οι Διδυμίδες είναι από τις βροχές διαττόντων που δυναμώνουν και πυκνώνουν κάθε χρόνο κι έτσι φέτος ο ρυθμός τους εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τους 150 με 160 την ώρα.

 

Το μόνο μειονέκτημα της φετινής εμφάνισής τους είναι ότι πέφτει μια νύχτα μετά το ολόγιομο φεγγάρι του Δεκέμβρη κι έτσι ο ουρανός θα είναι πιο φωτεινός απ' ότι θα επιθυμούσαν οι λάτρεις των πεφταστεριών.

 

Απ' την άλλη, το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να κάνετε από τώρα τις ευχές σας για τη νέα χρονιά!

 

 

Πηγή: www.mama365.gr

 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ