Αθήνα, 03-04-2020

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας

 

• Στη Σταυρούπολη την Καθαρή Δευτέρα έχουν το έθιμο της καμήλας. Οι άντρες ντύνονται Άραβες και γυρίζουν όλο το χωριό παινεύοντας την καμήλα τους με αστείους στίχους.


• Στη Ξάνθη σε μερικά χωριά υπάρχει το έθιμο των Μουτζούρηδων. Το προηγούμενο βράδυ παρασκευάζουν γλυκά, λουκουμάδες και φασολάδα έτσι ώστε το πρωί να είναι έτοιμοι να τα μοιράσουν μαζί με κρασί στους συμμετέχοντας. Αν κάποιος επισκέπτης επισκεφτεί το μέρος τότε στις δυο εισόδους τότε τον περιμένουν μασκαρεμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τον μουτζουρώσουν με την καπνιά από τα κατσαρολικά με το μαγείρεμα της προηγούμενης μέρας έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να είναι μασκαρεμένοι. Στο τέλος όλοι οι κάτοικοι καλύπτουν το σώμα τους με δέρματα ζώων και γυρνούν όλο το χωριό κάνοντας μεγάλο θόρυβο για να ξορκίσουν το κακό.


• Στη Βόνιτσα υπάρχει το έθιμο του αχυρένιου Γληγοράκη ο οποίος ήταν ψαράς που απαρνήθηκε τη θάλασσα για χάρη της στεριάς. Η θάλασσα όμως τον εκδικήθηκε και τον έριξε εργάτη σε ξένο μέρος. Οι ψαράδες της Βόνιτσας φτιάχνουν ένα αχυρένιο ψαρά το δένουν σε ένα γάιδαρο και τον περιφέρουν στο χωριό με μοιρολόγια και σατιρικά βασανιστήρια μέχρι το ψαράδικο κοιμητήριο. Το βράδυ τον ρίχνουν σε μια βάρκα στα ανοιχτά και καίγεται.


• Στη Κάρπαθο υπάρχει το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν σε κάποιους άλλους άσεμνες χειρονομίες, συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) και οδηγούνται στο Δικαστήριο το οποίο αποτελούν οι σεβάσμιοι του χωριού. Μετά τα αστεία ακολουθεί γλέντι.


• Στη Μεθώνη το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας γίνεται στη πλατεία γίνεται ο περίφημος «του Κουτρούλη ο Γάμος». Ο Κουτρούλης ήταν ένας ιππότης τον 14ο αιώνα που είχε ερωτευθεί μια συμπατριώτισσά του αλλά δεν μπορούσε να την νυμφευθεί γιατί αυτή ήταν ήδη παντρεμένη. Καθώς ο Επίσκοπος δεν έδωνε άδεια για διαζύγιο οι δυο πρωταγωνιστές μετά από 17 χρόνια κατάφυγαν στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος έδωσε την πολυπόθητη άδεια με την προϋπόθεση να μην είχαν εν τω μεταξύ συνάψει σχέσεις. Στο γάμο που ακολούθησε έλαβε χώρα τρικούβερτο γλέντι.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ