Αθήνα, 26-05-2019

10 παραδοσιακά έθιμα της Πρωτοχρονιάς

1. Την πρώτη ημέρα του χρόνου εορτάζεται η μνήμη του ο Αγίου Βασιλείου που είναι από τους μεγαλύτερους πατέρες της Εκκλησίας.
2. Η λαϊκή παράδοση θέλει τον Άγιο Βασίλειο την Πρωτοχρονιά να είναι είτε ζευγολάτης που γυρίζει και ευλογεί τα χωράφια, είτε οδοιπόρος, είτε μάντης.
3. Ο Άγιος Βασίλειος την πρώτη η μέρα του χρόνου έρχεται από τη μακρινή Καισαρεία και είναι φορτωμένος με δώρα.
4. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας κάνουν τυρόπιτα ή γλυκιά κολοκυθόπιτα και μέσα βάζουν ένα νόμισμα που ονομάζεται παράς.
5. Σε άλλα μέρη φτιάχνουν ένα είδος κέικ, με συγκεκριμένη συνταγή την παραδοσιακή βασιλόπιτα, όπου κρύβουν μέσα ένα νόμισμα.
6. Πρώτα κόβεται η πίτα ή η βασιλόπιτα σε κομμάτια για τα άτομα του σπιτιού, για ακίνητα και ζώα, κατόπιν ψάχνουν να βρουν σε ποιόν «έπεσε» το νόμισμα και ύστερα συνεχίζει η οικογένεια το πρωτοχρονιάτικο γεύμα .Όποιος βρει το νόμισμα θεωρείται τυχερός και θα έχει μια ευνοϊκή χρονιά.
7. Το πρωί της πρωτοχρονιάς ένας άνθρωπος που φέρνει τύχη πιστεύεται ότι είναι να κάνει «ποδαρικό», να είναι δηλαδή ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού.
8. Στην εξώπορτα του σπιτιού κρεμιέται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα όπου το πρωί της Πρωτοχρονιάς ένας από τους δυο γονείς την παίρνει και χτυπώντας τα κεφάλια των άλλων μελών της οικογένειας τους ξυπνάει για να πάνε στην εκκλησία. Στη συνέχεια την τοποθετεί σε κάποιο μέρος του σπιτιού για υγεία και καλοτυχία.
9. Το σπάσιμο ενός ροδιού με το γύρισμα του χρόνου πιστεύεται ότι φέρνει χαρά, υγεία και ευτυχία, όλο το νέο έτος.
10. Την πρώτη μέρα του χρόνου η παράδοση λέει να μην προσφέρουμε τίποτε έξω από το σπίτι, ούτε να ρίχνουμε νερό έξω απ’ αυτό.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ