Αθήνα, 10-10-2024

Οι καλύτερες τροφές: Αυτά είναι τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ 20 superfoods που πρέπει να τρως!

 

Βάλε στη διατροφή σου τα 20 τρόφιµα που βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισµού.

 

1. Aλφάλφα
Πρόκειται για φύτρα πλούσια σε χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, βιταµίνες A, C, D, Ε και Κ. Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και µετάλλων.

 

2. Αµύγδαλα
Τα 30 γραµµ. περιέχουν το 35% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε βιταµίνη Ε και είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων.

 

3. Τζίντζερ
Δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, την πέψη και µειώνει τη χοληστερίνη.

 

4. Kale
Είναι κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου µε µεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταµίνες Α, C και K, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το ασβέστιο.

 

5. Καρύδα
Περισσότερο από 50% του λίπους καρύδας είναι λαυρικό οξύ, που φαίνεται ότι υποστηρίζει τη γνωσιακή λειτουργία και την υγεία καρδιάς και θυρεοειδούς.

 

6. Καρύδια
Περιέχουν βιταµίνες B1, B2, B6, E, φολικό οξύ και σελήνιο. Επίσης, περιέχουν και τα τρία αµινοξέα της γλουταθειόνης, ενώ είναι πλούσια σε µαγνήσιο και ψευδάργυρο – συµπαράγοντες της βιταµίνης D.

 

7. Kεφίρ
Ένα γαλακτοκοµικό ρόφηµα σαν ξινόγαλα, προϊόν ζύµωσης βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ζυµών (kefir grains) που παράγουν δεκάδες ποικιλίες προβιοτικών βακτηρίων.

 

8. Κινόα
Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και είναι πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Β1, Β2, Β6, Ε, φολικό οξύ και µέταλλα, ενώ περιέχει όλα τα αµινοξέα (γλουταµινικό, γλυκίνη και κυστεΐνη) για την παραγωγή γλουταθειόνης.

 

9. Κρεµµύδι
Οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή του ωµού κρεµµυδιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ είναι µία από τις λίγες πηγές κυστεΐνης.

 

10. Μαϊντανός
Ο φρέσκος είναι πολύ καλή πηγή βιταµίνης C, K, σιδήρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, µαγνησίου και φυτικών ινών. Θα πρέπει, όµως, να αποφεύγεται από όσους παίρνουν αντιπηκτικά και ειδικά από εγκύους, γιατί µπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη µήτρα.


11. Μπρόκολο

Έχει αποδεδειγµένα αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες λόγω βιταµίνης C, φυτικών ινών, σεληνίου.


12. Παντζάρι

Γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση των χρωστικών του, περιέχει καλές ποσότητες φολικού οξέος, µαγγανίου, καλίου, σιδήρου, βιταµινών C και Β6.


13. Ρόδι

Πολύ πλούσιο σε βιταµίνες Α, C, Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (µαζί µε τα µούρα) από όλες τις τροφές.

 

14. Σκόρδο

Έχει αποδεδειγµένη αντιβακτηριδιακή, αντιµυκητιασική, αντιική και αντιφλεγµονώδη δράση. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, καθώς περιέχει κυστεΐνη, ενώ συντελεί στη µείωση της χοληστερίνης.


15. Σοκολάτα

Το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ενισχύει τη λειτουργία και την ελαστικότητα των αγγείων.

 

16. Σουσάµι

Είναι βασική πηγή των τριών αµινοξέων της γλουταθειόνης και κύρια πηγή µαγνησίου και ψευδαργύρου (απαραίτητα για την παραγωγή βιταµίνης D).

 

17. Σύκο

Πρόκειται για το πλουσιότερο φρούτο σε φυτικές ίνες, τονώνει τον οργανισµό σε περιπτώσεις µακροχρόνιας ασθένειας και περιέχει τα περισσότερα µέταλλα από όλα τα φρούτα. Αυτή την εποχή θα το βρεις αποξηραµένο.

 

18. Φαγόπυρο

Είδος σίκαλης χωρίς γλουτένη, που παρέχει σε µία µερίδα το 25% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας σε Β1, 4% σε Β2, 15% σε Β3, 20% του µαγνησίου, 6% του ψευδαργύρου, 20% των φυτικών ινών, αλλά και φολικό οξύ, µαγγάνιο, σίδηρο και φώσφορο.

 

19. Φασόλια

Πλούσια σε κάλιο και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Συστήνεται η κατανάλωσή τους δύο φορές την εβδοµάδα.

 

20. Ψάρια

Πηγή βιταµίνης D, γλουταµινικού οξέος και γλυκίνης. Τα λιπαρά ψάρια, π.χ. σολοµός, ξιφίας, τόνος κ.ά., είναι ιδανικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, µε αντιφλεγµονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

 

 


Από τον Γιώργο Μίλεση, MSc, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (www.dia-trofis.gr)
Πηγή: www.shape.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ