Αθήνα, 19-06-2019

Τι πρέπει να προσέξει μία έγκυος το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες του είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους τους ευαίσθητους οργανισμούς και επομένως και για τις έγκυες γυναίκες.

Ο Τάσος Τσαγκάρης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές: 

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα με έκκριση μελανίνης (μαύρισμα). Οι έγκυες έχουν αυξημένη έκκριση αυτής της ορμόνης, άρα πρέπει να προφυλάσσονται με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, αν δεν θέλουν να χαλάσει το δέρμα τους από αντιαισθητικές μελαγχρωστικές κηλίδες, πανάδες κλπ.

Ο οργανισμός μας για να ανταποκριθεί στο θερμό περιβάλλον κινητοποιεί μηχανισμούς για την αποβολή θερμότητας. Αυτό γίνεται εντονότερο φυσικά το καλοκαίρι. Υπάρχει περιφερική αγγειοδιαστολή (που φέρνει το λεγόμενο «αναψοκοκίνισμα», όταν ζεσταινόμαστε) και αυξημένη εφίδρωση, χάνουμε δηλαδή μεγάλες ποσότητες υγρών. Αυτό μειώνει την ποσότητα των ούρων μας (μειωμένη διούρηση), προκαλεί υπόταση και αύξηση της πυκνότητας των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Οι έγκυες, λοιπόν, πρέπει να κυκλοφορούν με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και να αναπληρώνουν συχνά τα υγρά που χάνουν με την εφίδρωση, καθώς και να προσθέτουν λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό τους για να αποφεύγεται η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικές τάσεις, αλλά και μείωση της τροφοδοσίας με αίμα στον πλακούντα και στο έμβρυο.

Το κολύμπι στη θάλασσα είναι προτιμότερο από την πισίνα. Η έγκυος καλό είναι να αποφεύγει τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας (π.χ. 12-4), το πολύ παγωμένο νερό και επίσης είναι πιο σωστό να κολυμπά σε βάθος που να μπορεί να «πατώνει», ώστε αν νιώσει μια αδιαθεσία ή κάποια μυική κράμπα, να είναι εύκολο να βγει στην ακτή. 

Αν θέλει να μείνει κάποιες ώρες στην παραλία, συμβουλεύουμε να αλλάζει μαγιό για να μη στεγνώνει πάνω της και να φορά νέο μαγιό ή βαμβακερά ρούχα. Να αποφεύγει να κάθεται στον άμμο ή σε ξαπλώστρες της πλαζ, παρά μόνο αφού τοποθετήσει δική της καθαρή πετσέτα για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και μυκητιάσεων.

Το αιρ-κοντίσιον στο σπίτι ή στην δουλειά κατά τις πιο θερμές ώρες όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά μάλλον επιβάλλεται. Τέλος η επικοινωνία της εγκύου με το γιατρό της για κάθε πρόβλημα είναι πάντοτε απαραίτητη.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ