Αθήνα, 24-09-2023

Χτίστε τα οστά του πριν να είναι αργά

Γράφει η ΑΡΕΤΗ ΧΟΥΝΤΗ*

 

Η διαμόρφωση και σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία του και για την ομαλή ζωή του σαν ενήλικας. Η προσπάθεια λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να ξεκινάει από την οικογένεια και την κοινωνία από την πρώτη μέρα της ζωής.
Πράγματι από την πρώτη ήδη ημέρα μπορεί και πρέπει να διαπιστωθούν διαταραχές της αρτιμέλειας και συγγενείς παθήσεις του μυοσκελετικού. Ο ειδικός γιατρός εξετάζοντας το νεογέννητο ερευνά την ύπαρξη παθήσεων που χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης άμεσα όπως συγγενής ραιβοιπποποδία, συγγενές εξάρθρωμα ισχίου, ή ημιμέλειες και ανισοσκελίες που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξή τους για παρακολούθηση και αντιμετώπιση στο μέλλον. Τυχόν καθυστέρηση στην θεραπεία πολλών από αυτές θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα, πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και ίσως όχι το άριστο αποτέλεσμα που έχει η πρώιμη αντιμετώπιση.

 

Κατά την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού, μπορεί να εμφανιστούν σημεία παθήσεων που έχουν σχέση με διαταραχές του ασβεστίου, μεταβολικά νοσήματα, αλλά και ιδιοπαθείς καταστάσεις που χρήζουν παρακολούθησης όπως η ιδιοπαθής σκολίωση, η βλαισοπλατυποδία, η ραιβογονία κ.α.

 

Σε κάθε τέτοια διαταραχή πρέπει να γίνεται έγκαιρα ο σωστός μεταβολικός, κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος για διάγνωση και θεραπεία πριν οι μυοσκελετικές βλάβες γίνουν μη αναστρέψιμες. Θεραπείες υποκατάστασης κάποιας ουσίας που λείπει, π.χ. ασβεστίου, αυξητικής ορμόνης κλπ, διορθωτικοί νάρθηκες ή κηδεμόνες, ή σωστά παπούτσια, αποκαθιστούν συχνά το πρόβλημα πριν γίνει δυσεπίλυτο αργότερα ή στην ενήλικο ζωή.

 

Βασικοί παράγοντες, σε όλα τα παιδιά, σωστής ανάπτυξης του μυοσκελετικού είναι φυσικά η σωστή διατροφή και η άσκηση.

 

Πάντα με τη συμβουλή του παιδιάτρου κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει μια διατροφή επαρκή σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, τους βασικούς παράγοντες σωστής ανάπτυξης των οστών και οι γονείς φέρουν την ευθύνη να εντάξουν αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιό του αλλά και της οικογένειας.

 

Ανάλογα με την ηλικία, επίσης, κάθε παιδί πρέπει να γυμνάζεται για την αύξηση της οστικής του μάζας, την σωστή οξυγόνωση των ιστών και την διατήρηση του σωστού βάρους, πράγμα που προφανώς σχετίζεται με την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος για πάντα. Έχει πραγματικά πολύ μεγάλη σημασία να αναθρέψουμε νέους ενήλικες με σωστές συνήθειες διατροφής και άσκησης. Αυτό ίσως στο μέλλον φανερώσει μια γενιά πιο υγιή και ισορροπημένη από το τώρα. Είναι γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα και αγύμναστα παιδιά της Ευρώπης, αλλά η ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι σε περιπτώσεις κακώσεων, τραυματισμών ή καταγμάτων πρέπει να γίνεται η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, συντηρητική η χειρουργική, ανάλογα, ώστε ο μικρός ασθενής να ξεχάσει γρήγορα την περιπέτειά του και να μην τον συνοδεύει κάποιο πρόβλημα στη ενήλικο ζωή.

 

 

* Επιμελήτρια Ορθοπεδικός Ευρωκλινική Παίδων

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ