Αθήνα, 16-05-2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η μάχη κατά της ρύπανσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

 

Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

 

Tο ειδικό θέμα φέτος, η «Ατμοσφαιρική Ρύπανση» (Beat Air Pollution), ουσιαστικά αποτελεί μια έκκληση για δράση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης. Η χώρα που πρωταγωνιστεί φέτος στον εορτασμό είναι η Κίνα, η οποία θα είναι η «οικοδέσποινα» των φετινών δραστηριοτήτων.

 

 

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος. Από αυτό αντλούν τροφή αλλά και ευκαιρίες για πνευματική, ηθική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη. Στη μακρά και βασανιστική εξέλιξη της ανθρώπινης φυλής σε αυτόν τον πλανήτη, μέσω της ταχείας ενσωμάτωσης της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει τη δύναμη να μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους με αμέτρητους τρόπους.

 

«Ο εορτασμός αυτής της ημέρας μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τη βάση για μια φωτισμένη γνώμη και υπεύθυνη συμπεριφορά των ατόμων, των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής που γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες», αναφέρει ο ΟΗΕ.

 

«Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά: το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι σαφές: η φορολογική ρύπανση, οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων και η διακοπή της κατασκευής νέων σταθμών άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία και όχι μια γκρι οικονομία», αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες.

 

 

 

Πηγές: www.insider.gr, sansimera.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ