Αθήνα, 10-05-2021

Τι να κάνετε αν το παιδί σας «βρέχει» το κρεβάτι του

Το βρέξιμο του κρεβατιού συχνά είναι μέρος της φυσιολογική ανάπτυξης του παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών δεν μένουν στεγνά τη νύχτα και, μέχρι τα 4 έτη, μαθαίνουν να ελέγχουν την κύστη τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Η νυχτερινή ενούρηση είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διάγνωση γίνεται όταν παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, όπου έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ενώ για τα παιδιά άνω των 6 ετών, όταν παρατηρηθούν ένα ή περισσότερα επεισόδια ανά μήνα. Η νυχτερινή ενούρηση είναι τρεις φορές πιο συχνή στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια.

 

Τα αίτια που οδηγούν στο βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να είναι:

 

✔ Γενετικοί παράγοντες. Εάν ένας γονέας παρουσίασε νυχτερινή ενούρηση σε παιδική ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισης στα παιδιά είναι 43%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 77 %, αν και οι δύο γονείς παρουσίασαν νυχτερινή ενούρηση.
✔ Ορμονολογικοί παράγοντες, όπως μειωμένη παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης.
✔ Ανατομικές ανωμαλίες ουροδόχου κύστεως, ουρήθρας ή ουρητήρων.
✔ Το άγχος.
✔ Λοιμώξεις ουροποιητικού.

 

Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, για να τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και, αν χρειαστεί, να γίνει εργαστηριακός – απεικονιστικός έλεγχος.

 

Τι να κάνουμε αν το παιδί μας έχει νυχτερινή ενούρηση:

 

• Σωστή διαπαιδαγώγηση, δηλαδή συζήτηση με το παιδί γι' αυτό που του συμβαίνει, επιβράβευση όταν δεν βρέχει το κρεβάτι του κι ενίσχυση αυτοπεποίθησης. Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία του στο στρώσιμο εκ νέου του κρεβατιού.
• Καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη λήψη υγρών και αποφυγή κατανάλωσης γλυκών μία ώρα πριν από τον ύπνο.
• Ξυπνάμε το παιδί μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να πάει τουαλέτα.
• Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ξυπνητήρι με το υπόστρωμα, όπου έχει ποσοστό επιτυχίας 75% - 80%.


Γράφει ο Μάρκος Βαβλάς 

Παιδίατρος
Επιστημονικά υπεύθυνος Παιδιατρικού τμήματος Πολυϊατρείου «City Doctors»
www.city-doctors.gr 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ