Αθήνα, 16-07-2024

"Ο δικός μου ο παππούς": Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο για μια μοναδική σχέση!

Η οικογένεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης ενός ατόμου και πολύ περισσότερο ενός παιδιού, με την αγάπη, τη στοργή, τη φροντίδα και την υποστήριξη που λαμβάνει από τους γονείς αλλά και τους στενούς συγγενείς να είναι η «πανοπλία» που θα το προστατεύει στις αυριανές μάχες της ζωής.

Όσο και αν οι οικογένειες είναι πλέον πυρηνικές, σε ένα σπίτι ζουν δηλαδή μόνο οι γονείς με τα παιδιά τους και όχι όπως συνέβαινε πολύ συχνά στο παρελθόν σε ένα σπίτι να ζουν γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι συγγενείς και γιαγιάδες- παππούδες η σχέση ενός παιδιού με τον παππού του είναι πάντα ιδιαίτερη.

Ο Μάκης Τσίτας, ένας συγγραφέας με μεγάλη ευαισθησία τόσο προς τα παιδιά όσο και προς τους ενήλικες, μέσα από το βιβλίο του «ο δικός μου ο παππούς» μας θυμίζει την ομορφιά και τη σημασία αυτής της υπέροχης σχέσης!

 

«Ο δικός μου ο παππούς είναι ξεχωριστός. Και είναι βέβαια ο καλύτερος!
Το ξέρω κι εγώ, αλλά το ξέρουν και όλοι οι άλλοι.
Μαζί του όλα είναι ωραία και συναρπαστικά!
Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε γιατί».

Παππούς εγγονός

Είπαν για το βιβλίο:

«Το κύριο χαρακτηριστικό της γραφής του Μάκη Τσίτα στα βιβλία του για μικρά παιδιά, το ιδιαίτερο, αφοπλιστικό, εξαιρετικά μοναδικό, είναι το καθαρά πρωτόγονο στοιχείο.
Το χωρίς προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Ο εντελώς απέριττος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων. Η καθαρότητα του λόγου. Το ουσιώδες.
Δεν τον ενδιαφέρει η εκζήτηση , αλλά ο ψυχισμός των ηρώων, οι σχέσεις και η θέση, η συμπεριφορά τους προς τον κοντινό τους κόσμο».
Ελένη Χωρεάνθη, fractalart.gr, 03/07/19

«Μέσα από ένα απλό και με λεπτό χιούμορ κείμενο ο συγγραφέας μιλά για την αγάπη του παππού που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Αλλά μιλά και για τον παππού του καθενός μας… Οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου βοηθούν το παιδί να ανακύψει πράγματα και για τον δικό του παππού…»
Κώστας Στοφόρος, literature.gr, 30/06/19

«Ο Μάκης Τσίτας αποτυπώνει έναν υπέροχο παππού, πάντα παρόντα, πάντα ετοιμοπόλεμο για παιχνίδι και ταξίδι, για περιπέτεια και ιστορίες, για συμπαράσταση και μοιρασιά, για χρόνο ουσίας, χρόνο δημιουργικό με τον εγγονό του. Με κείμενο βραχύ και κοφτό, λέξεις μετρημένες προσεκτικά και κινηματογραφικές κοντινές λήψεις (closeup στον κινηματογράφο) σε επιλεγμένες, αντιπροσωπευτικές στιγμές παππού και εγγονού που φανερώνουν τα συστατικά μια υπέροχης σχέσης».
Απόστολος Πάππος, elniplex.gr, 09/06/19

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr.

.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έργα του έχουν σκηνοθετηθεί από έλληνες και ξένους δημιουργούς ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και ερμηνευτεί από σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες.

Έχει εκδώσει 24 βιβλία για παιδιά και 4 για ενήλικες με τελευταίο τη νουβέλα «Πέντε στάσεις»  (εκδ. Μεταίχμιο, 2020). Και το τελευταίο του έργο πρόκειται να μεταφερθεί στο θέατρο.


Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον πολυγραφότατο συγγραφέα και τα έργα του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: makistsitas.com.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ