Αθήνα, 09-12-2022

Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά χάρη στην κηπουρική;

Σύμφωνα με την επιστήμη, η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μία σειρά από δεξιότητες.

 

Αν ρωτήσετε κάποιον που ασχολείται με την κηπουρική, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, θα σας πει ότι οι ώρες ανάμεσα σε δέντρα, φυτά και λουλούδια τον γεμίζουν θετική ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια, και η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος στον κήπο έχει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

 

Ειδικά για τα παιδιά, η επαφή τους με τη φύση μοιάζει να είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.

 

Πρόσφατα, δύο ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία δημοσίευσαν εκτενές άρθρο-κριτική, υποστηρίζοντας ότι η μειωμένη επαφή με τη φύση, αποσυνδέει τον άνθρωπο από τον φυσικό του κόσμο και υπονομεύει το θεμέλιο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Προτείνοντας ότι κάθε γενιά δημιουργεί μία νέα εντύπωση για το τι είναι περιβαλλοντικά φυσιολογικό με βάση τις εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας, οι δύο ειδικοί κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της "περιβαλλοντικής αμνησίας από γενιά σε γενιά",. Αν ένα παιδί π.χ. δεν παίξει ποτέ στο χώμα, πιο δύσκολα ως ενήλικας θα αντιμετωπίζει την παρουσία πρασίνου ως απαραίτητη.

 

Έτσι, λένε οι ψυχολόγοι, η πρόνοια για πρόσβαση στη φύση περιορίζεται όλο και περισσότερο και παραπέμπουν σε σειρά ερευνών που υποστηρίζουν ότι ένας τεράστιος αριθμός νόσων συνδέονται εν πολλοίς με την απομάκρυνσή μας από το φυσικό περιβάλλον.

 

Υπάρχει, όμως, τρόπος να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και ο κήπος είναι ίσως το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η "αντεπίθεση", καθώς όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν τα οφέλη της κηπουρικής.

 

Για παράδειγμα, έρευνα από τη Βασιλική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών (RHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία "τρέχει" μία εκστρατεία για την προώθηση της υιοθέτησης της κηπουρικής ως μέρους του σχολικού προγράμματος των βρετανικών σχολείων, έχει δείξει ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα, αν ασχολούνται με τη φυτοκομία.

Επιπλέον, η ερευνητική δουλειά της RHS υποδεικνύει ότι η κηπευτική ενισχύει τις δεξιότητες της αυτοπεποίθησης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας, ενώ μελέτη η οποία αξιολόγησε το πρόγραμμα που προωθεί η RHS στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι εάν αυτό εφαρμοστεί πιστά ωθεί τα παιδιά στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

 

Άλλη έρευνα του Texas A&M University έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών που ασχολούνται ενεργά με την κηπουρική, στο σπίτι ή στο σχολείο (σε προγράμματα που εφαρμόζονται με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του κράτους) έχουν λιγότερο άγχος και αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

 

Η έκθεση Κήποι και Υγεία 2016 του think tank για την υγεία The King's Fund, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις περισσότερες σύγχρονες μελέτες παρατηρείται θετική επίδραση της κηπουρικής στα παιδιά, η οποία ενισχύει υγιώς τα αισθήματα προσωπικής επιτυχίας και περηφάνιας -ειδικά για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

 

Εξάλλου, σε πρόσφατο άρθρο της Telegraph, η Caroline Levitt, η οποία ίδρυσε το Diggers Forest School, σχολείο που εμπνέει τα παιδιά να ασχολούνται με το φυσικό περιβάλλον, υποστήριξε εμπειρικά τα παραπάνω ευρήματα, σχολιάζοντας ότι η κηπουρική συνδυάζει ιδανικά τη μάθηση και τη διασκέδαση, ενώ παράλληλα ωφελεί την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

 

“Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τόσα πολλά και να διασκεδάσουν επίσης. Η κηπουρική περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και μπορεί να είναι μία καλή άσκηση οικοδόμησης ομαδικότητας και σχέσεων φιλίας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες”, είπε.

 

Η κηπουρική μπορεί επίσης να είναι ένα φανταστικό πείραμα, καθώς απαιτεί τη διαχείριση ξηρής γης, λάσπης, ακόμη και σκουληκιών ή εντόμων και τη χρησιμοποίηση πολλών αισθήσεων όπως η αφή και η όσφρηση, ενώ είναι ένας καλός τρόπος για τα παιδιά να καλλιεργήσουν φυσικά την υπομονή τους, περιμένοντας και παρακολουθώντας τα φυτά να μεγαλώνουν, πρόσθεσε.

 

Η Levitt εξήγησε ακόμη πως η κηπουρική είναι χρήσιμη για την τόνωση της δημιουργικότητας, κυρίως χάρη σε δραστηριότητες όπως ο σχεδιασμός του κήπου και η επιλογή των φυτών με βάση το χρώμα ή το ύψος τους και είναι συνδεδεμένη με συναισθήματα της ευημερίας.

 

"Η δική μας εμπειρία έχει δείξει ότι τα παιδιά μετά την κηπουρική είναι ήρεμα, ευτυχισμένα και με ανανεωμένη ενέργεια -σαν να έχουν επαναφορτιστεί, αλλά όχι με υπερδραστήριο τρόπο”.

 

Για το τέλος η Levitt σημειώνει πως η κηπουρική είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ενισχύει την πεποίθηση των παιδιών ότι έχουν "την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσουν ό,τι τυχαίνει στη ζωή τους".

 

Αλλά δεν είναι μόνο για τα παιδιά ωφέλιμοι οι κήποι και η ενασχόληση με αυτούς. Τα στοιχεία για τα οφέλη τους, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρά που ειδικά σχεδιασμένοι κήποι χρησιμοποιούνται, πλέον, για τη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία (λειτουργούν και σαν καταφύγιο για τους γιατρούς, μετά από μια κουραστική μέρα) ή για τη χαλάρωση των κρατουμένων σε αναμορφωτήρια.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

 

 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ