Αθήνα, 06-07-2022

Ιανουάριος/Φεβρουάριος: τι να φυτέψω?

Ο πανσές και η τουλίπα. Τα ομορφότερα ανθοφόρα φυτά του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου!

 

Στην αρχή του έτους (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) το χορό των χρωμάτων ανοίγουν ο Πανσές, η Τουλίπα, η Πρίμουλα και η Τσιντόνια, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στην Καμέλια, την Πασχαλιά, το Νάρκισσο, τη Βιολέτα και την Ίριδα (Μάρτιος-Απρίλιος). Η εναλλαγή χρωμάτων και λουλουδιών είναι μια ατέρμονη διαδικασία που συνεχίζεται κάθε εποχή.

 

 

Ο ΠΑΝΣΕΣ

 

Ο "αρχηγός" στις χειμερινές ζαρντινιέρες. Από τα λίγα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα, ο πανσές με τα έντονα χρώματά του σε όλους τους τόνους μπορεί να φωτίσει την γκρίζα εποχή που διανύουμε. Ο πανσές ανήκει στο είδος VIOLA , που περιλαμβάνει περισσότερα από 400 είδη σε όλο τον κόσμο. Φυτεύεται ως εποχικό ανθόφυτο σε ηλιόλουστα παρτέρια στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, για να δώσουν χρώμα στο μπαλκόνι και την αυλή μας τη μουντή περίοδο του χειμώνα. Σε περιοχές με συστηματικούς παγετούς, δεν φυτεύουμε πριν από το τέλος του χειμώνα ή τις αρχές της άνοιξης. Μπορούν να συνδυαστούν με βολβώδη φυτά πρώιμης ανθοφορίας, όπως ο κρόκος, η τουλίπα ή ο νάρκισσος.

 

- θέση/κλίμα/φύτευση:

Οι πανσέδες αντέχουν πολύ στο κρύο κι έτσι φυτεύονται ως εποχικά ανθόφυτα την περίοδο του χειμώνα. Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις.

 

- πότισμα:

Απαιτεί συχνά ποτίσματα αλλά συνυπολογίζουμε πάντα και τις βροχές. Ευνοείται από την εδαφική υγρασία, αλλά προσέχουμε τις υπερβολές, ειδικά αν το χώμα δεν αποστραγγίζει επαρκώς.

 

- κλάδεμα:

Αφαιρώντας τα μαραμένα άνθη, παρατείνουμε τη διάρκεια ανθοφορίας, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3-4 μήνες.

 

- τιμές στην αγορά:

Συνήθως από 1 ευρώ το φυτό.

 

 

 

Η ΤΟΥΛΙΠΑ

 

Η μικρή Ολλανδέζα! Τα πρωτεία στην καλλιέργειά της σίγουρα διεκδικούν οι Ολλανδοί. Ωστόσο, δέχεται να εγκατασταθεί και στα ελληνικά μπαλκόνια. Η τουλίπα είναι φυτό βολβώδες, που τις περισσότερες φορές φθάνει σε ύψος τα 20-40 εκ., αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 70 εκ. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το είδος και την ποικιλία. Υπάρχουν 100 περίπου είδη τουλίπας που είναι όλα πολυετή ποώδη φυτά των περιοχών της Ευρώπης και της δυτικής κεντρικής Ασίας. Τα κύρια χρώματα των ανθέων της τουλίπας είναι το κίτρινο και το κόκκινο, αλλά βρίσκουμε και λευκά, πορφυρα και ροζ άνθη.

 

 

θέση/κλίμα/φύτευση:

Οι βολβοί φυτεύονται από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του χειμώνα. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη θέση με γόνιμο έδαφος που αποστραγγίζει καλά και τοποθετήστε του βολβούς με τις ρίζες προς τα κάτω σε βάθος περίπου τριπλάσιο από τη μέγιστη διάμετρό τους. Βάζουμε το βολβό με τη μύτη προς τα πάνω και το πλατύ μέρος προς τα κάτω. Το κρύο είναι ευεργετικός παράγοντας. Χωρίζουμε τους βολβούς μας σε δύο ή περισσότερες ομάδες, τις οποίες φυτεύουμε σε διαφορετικά βάθη.  Την άνοιξη θα σας ανταμείψουν με τα υπέροχα άνθη τους.

 

 

-πότισμα:

Ποτίζετε όποτε στεγνώνει το χώμα. Δεδομένου ότι το φυτό αναπτύσσεται το χειμώνα, θα χρειαστούν λίγα ποτίσματα.

 

 

- τιμές στην αγορά:

Βολβοί από 2,5 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή :  περιοδικό "Όλα για τον κήπο"

 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ