Αθήνα, 18-06-2021

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Γράφει η Δρ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ*

Χριστούγεννα!.. γιορτή χαράς, ξεγνοιασιάς και ελπίδας για μικρούς και μεγάλους. Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Το στολισμένο δέντρο, η μυρωδιά των μελομακάρονων, το φλουρί της βασιλόπιτας, τα κάλαντα, ο Αϊ-Βασίλης, τα δώρα, τα παραμύθια, τα καλικατζαράκια... μπορούν να κάνουν τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής να μοιάζει έστω και για λίγο με παραμύθι. Ας προσπαθήσουμε ως γονείς να πραγματοποιήσουμε δημιουργικές, αλλά και παιγνιώδεις δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά μας ώστε να βιώσουμε μαζί τους τη μαγική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Μπορούμε να προγραμματίσουμε δραστηριότητες ώστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας μαζί τους, όπως:


•Να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να διαβάσουμε στα παιδιά την ιστορία του μικρού Χριστού. Ακόμα και για αυτούς που δεν πιστεύουν στη συγκεκριμένη θρησκεία, μπορούν να μιλήσουν για το μήνυμα της αγάπης που εκφράζει.
•Ας μιλήσουμε στα παιδιά και για τον Αϊ – Βασίλη, που είναι ο αγαπημένος τους Άγιος, αλλά και ο ήρωας των δικών μας παιδικών χρόνων. Αν και ο Αϊ – Βασίλης είναι δημιούργημα του καταναλωτικού κόσμου και της διαφήμισης, κατάφερε να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ας μη χαλάσουμε τη φαντασίωση των παιδιών, όσων τουλάχιστον βρίσκονται ακόμα στην ηλικία που τον πιστεύουν. Επίσης, μπορούμε να τους διηγηθούμε την πραγματική ιστορία του.
•Να ακούσουμε –κάτω από το δέντρο- μαζί με τα παιδιά μας χριστουγεννιάτικες μουσικές, κάλαντα από όλο τον κόσμο, αλλά και κλασσική μουσική.
•Να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά μας για να μιλήσουμε μαζί τους, να παίξουμε, να κάνουμε μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο ή σε δάσος, να ζυμώσουμε κουλουράκια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και να νιώσουμε την υπέροχη μυρωδιά τους που θα πλημμυρίζει το σπίτι μας.
•Να καλέσουμε φίλους τους στο σπίτι για παίξουν, να διαβάσουν παραμύθια και να τραγουδήσουν τα κάλαντα.
•Να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τον παππού και τη γιαγιά, να τους ζητήσουμε να πουν στα παιδιά χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, παραδοσιακά κάλαντα.
•Να προτρέψουμε τα παιδιά να φτιάξουν ένα δώρο στον παππού και στη γιαγιά με τα χεράκια τους. Μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, μια ζωγραφιά, ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια μικρή κατασκευή, είναι σίγουρο ότι θα τους δώσει μεγάλη χαρά.
•Να προγραμματίσουμε και να πάμε μαζί τους σε μία θεατρική παράσταση (ή και πολλές), σε μία παιδική ταινία, σε ένα μουσείο. Ευτυχώς, οι καλές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά είναι αρκετές και φέτος και έτσι υπάρχει δυνατότητα για κάθε παιδί να διαλέξει μία που να του αρέσει, να του κινητοποιήσει τη φαντασία του.
•Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο τα ακριβά δώρα, τα πλουσιοπάροχα γεύματα, τα επώνυμα ρούχα. Μπορούμε να δώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων μιλώντας στα παιδιά μας για εκείνα τα παιδιά, που στερούνται οικογένειας, που ζουν σε ιδρύματα ή είναι άρρωστα, χωρίς μελοδραματισμό και βαραίνοντάς τα, αλλά προτρέποντάς τα να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά ένα μικρό δώρο, ένα παιχνίδι, ένα χαμόγελο.
•Το νόημα των Χριστουγέννων μπορούμε να τους το μεταδώσουμε, επίσης, διαβάζοντάς τους πολύ όμορφα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, όπως, "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι" του Ε. Τριβιζά. Και οπωσδήποτε να διαβάσουμε τα υπέροχα κλασικά παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ.


Φροντίδα λοιπόν και νοιάξιμο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων, που μεταφράζεται σε επικοινωνία και αγάπη. Ας χαρίσουμε στους δικούς μας και κυρίως στα παιδιά μας στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Και τέλος ας μην ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία όμορφη γιορτή, που πρέπει να δώσουμε και εμείς -με τον τρόπο του ο καθένας- το μήνυμα της ευτυχίας, της αγάπης και της ΕΙΡΗΝΗΣ σε όλους.


*Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ