Αθήνα, 18-06-2021

Κι ο Θεός έπλασε τη Γυναίκα…

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*

 

 

Τι να σκεφτόταν άραγε ο Θεός όταν έπλαθε τη γυναίκα από το πλευρό του Αδάμ; «Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου». Κανένα πάντως πλάσμα πάνω στη γη δεν αγαπήθηκε και εξυμνήθηκε ως μητέρα, φορέας της ζωής, μητέρα του Θεού, σύμβολο της ομορφιάς και του έρωτα όσο η γυναίκα. Αλλά και μισήθηκε, εξευτελίστηκε, ντροπιάστηκε γιατί θεωρήθηκε ως αιτία της πνευματικής πτώσης του ανθρώπου, προκαλεί αμαρτωλά συναισθήματα, είναι κατώτερη από τον άντρα, κτήμα του σε κάποιες θρησκείες.

 

Στην πορεία των χρόνων, προσπαθεί να βελτιώσει το ρόλο και τη θέση της στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον. Αγώνας δύσκολος γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει παγιομένες αντιλήψεις ως προς το φύλο της.

 

Στη σύγχρονη εποχή, αν και έχει καταφέρει αρκετά, ακόμα προσπαθεί να προσδιορίσει τον εαυτό της, το ρόλο της και τις αξίες του ρόλου της μέσα σε ένα γνωστικό σύστημα αυτοαναφοράς. Μέσα στον πολυρολισμό της, αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στην εργαζόμενη γυναίκα, τη σύζυγο, τη μητέρα, την ερωμένη, την κόρη που πολλές φορές ξεχνά ότι είναι πάνω από όλα γυναίκα.

 

Γυναίκα της προσφοράς, που μέσα από την αφοσίωση στην οικογένεια αλλά και την δουλειά της πρέπει να βρει την ολοκλήρωσή της. Γυναίκες που κάποτε «στεγνώνουν» γιατί δεν αναρωτήθηκαν ποτέ: «Κι εγώ τι έχω κάνει για μένα;» Γι’ αυτό πρέπει να στραφούν στον εαυτό τους και να ψάξουν τη χαμένη γυναίκα μέσα τους. Έχουν υποχρέωση να φροντίσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, την εξωτερική τους εμφάνιση και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και την προσωπικότητά τους για να νοιώσουν ολοκλήρωση, πληρότητα αλλά και ψυχική υγεία. Δύσκολη η καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας γι’ αυτό οφείλει να βρίσκει χρόνο για να γεμίζει τις μπαταρίες της. Μόνο μία ευτυχισμένη γυναίκα μπορεί να προσφέρει την ευτυχία στους ανθρώπους γύρω της. Αλλά και το περιβάλλον οφείλει να αναγνωρίζει την προσφορά της και να της το ανταποδίδει.

 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ