Αθήνα, 03-12-2022

Γιατί τα παιδιά μας έχουν πρότυπα και είδωλα;

Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν πρότυπα, των οποίων μιμούνται τη συμπεριφορά, από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα πρότυπα δεν είναι άλλα από τους γονείς και τους φροντιστές τους.

 

Μέσω αυτής της μίμησης βρίσκουν τη θέση τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Τα πρότυπα είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, από τη γλώσσα μέχρι τις κοινωνικές δεξιότητες. Με λίγα λόγια, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τα πρότυπα, για την ανάπτυξή τους.

 

Ως τα πρώτα πρότυπα στα οποία στρέφονται τα παιδιά, οι γονείς οφείλουμε να δεσμευτούμε σε ένα τρόπο ζωής που θα συνιστά παράδειγμα.

 

Μεγαλώνοντας τα παιδιά στρέφονται σε συνομιλήκους και παράλληλα σε πρότυπα από το εξωτερικό περιβάλλον. Πρότυπα τα οποία προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία τα παιδιά έχουν πλέον στραφεί με τη δική μας ανοχή και παράλληλα αποχή. Μια νέα γενιά που στηρίζεται σε «τεχνικά» πρότυπα.

 

Τα μέσα αυτά προβάλλουν πρότυπα μιας εικονικής πραγματικότητας τόσο ιδεατά ιδανικής που μια σύγκριση του παιδιού με τη δική του πραγματική ζωή μόνο αρνητικά συναισθήματα θα του προκαλέσει. Αν εμείς ως γονεϊκό πρότυπο δεν έχουμε θεμελιώσει γερά τις αξίες που θα οδηγήσουν το παιδί σε μία ουσιαστική στάση ζωής, τότε τα ξένα πρότυπα θα βρουν εύκολη πρόσβαση για να προσελκύσουν «φανς»! Να προσελκύσουν δηλαδή παιδιά που χάνουν το πραγματικό «εγώ» τους και απλά αναζητούν αποδοχή μέσα από κομφορμιστικά μέσα. Και ως ένα σημείο είναι «αθώο». Αρκεί να μη γίνει ψυχαναγκασμός και άκριτη υιοθέτηση αξιών.

 

Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα εξωτερικά πρότυπα που αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης ιδανικών και αξιών. Είναι εκείνοι οι διάσημοι που προβάλλουν θετικά πρότυπα ζωής όπως η ευγενής άμιλλα, ο εθελοντισμός, η προσφορά ή και ακόμη μια δύσκολη στιγμή που πέρασαν και ξεπέρασαν με αξιόλογη στάση.

 

Αυτά τα πρότυπα μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς για το παιδί αρκεί το ίδιο να έχει αποδεχτεί πρωτίστως τον εαυτό του, τη μοναδικότητα και τη δυναμική του.

 

 

 

Πηγή: www.mothersbird.gr

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ