Αθήνα, 18-06-2021

Χριστουγεννιάτικος Χαρούμενος Χρόνος

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΧΑΛΗ*

 

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανατρέχουμε στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας. Μας διακατέχει το άγχος πότε θα προλάβουμε να ψωνίσουμε και ποιο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά μας. Αντί να κολλάει το μυαλό μας στους πάγκους με τα παιχνίδια και να σπαταλάμε έτσι τον πολύτιμο χρόνο μας, ας τον αφιερώσουμε σε δραστηριότητες που θα εξασφαλίσουν πιο οικογενειακές, ευχάριστες, δημιουργικές γιορτές και πιο πλούσια συναισθηματικά παιδιά.


• Αντί να παρακολουθήσουμε κάποιο dvd ή άλλο πρόγραμμα στην τηλεόραση, είναι προτιμότερο να πάμε με τα παιδιά μια βόλτα στο υπέροχα στολισμένο κέντρο της Αθήνας με τους ξυλοπόδαρους, τα χιλιάδες φωτάκια και τις εορταστικές εκδηλώσεις.
• Μια ξεχωριστή ιδέα για διακοπές είναι η εκδρομή σε κάποια ορεινή τοποθεσία με χιόνια ή και χιονοδρομικό κέντρο, όπου όλοι θα μπορούμε να απολαύσουμε το χιόνι παίζοντας χιονοπόλεμο ή να ασκηθούμε κάνοντας σκι, πεζοπορία, ιππασία, κ.ά. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να πειραματιστούμε με τη φύση (με τον πάγο, τον κύκλο του νερού, τα δέντρα), αλλά και να φωτογραφίσουμε όμορφα τοπία με έλατα και καστανόδεντρα.
• Προκειμένου να αφήνουμε μόνα τα παιδιά στο παιδικό δωμάτιο, ας ασχοληθούμε μαζί τους παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και κατασκευάζοντας παζλ στα οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια. Έτσι βιώνουν τα παιδιά αληθινές οικογενειακές στιγμές!
• Μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους είναι η αγορά και ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου ενισχύοντας έτσι και την αγάπη προς το βιβλίο. Στις μικρότερες ηλικίες μπορούμε να δραματοποιήσουμε ένα παραμύθι φτιάχνοντας μόνοι μας κοστούμια και ανακαλύπτοντας μουσικές. Κυκλοφορούν επίσης στην αγορά cds με θεατρικό παιχνίδι.
• Η επίσκεψη σε μουσεία ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες του παιδιού, ενώ το θέατρο ψυχαγωγεί και φέρνει το παιδί πιο κοντά στον παραμυθένιο κόσμο των Χριστουγέννων και του Άι Βασίλη, στον οποίο έχει ανάγκη να πιστέψει.
• Μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας με δικές μας πρωτότυπες κατασκευές στολιδιών, καρτών και ημερολογίων. Για τον ίδιο σκοπό λειτουργούν διάφορα δημιουργικά εργαστήρια στην Αθήνα με κατασκευές από οικολογικά υλικά, πηλό, γύψο κ.ά, τα οποία μπορούμε να επισκεφτούμε.
• Χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή μαζί με τα παιδιά προκειμένου να ενημερωθούμε για έθιμα άλλων πόλεων της Ελλάδας ή και άλλων χωρών και όχι για να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια.
•Γινόμαστε ζαχαροπλάστες και φτιάχνουμε όλοι μαζί τα παραδοσιακά γλυκά. Συμβουλευόμαστε τους μικρούς μας συνεργάτες για θέματα που αφορούν τη διακόσμηση του σπιτιού ή του γιορτινού τραπεζιού. Αναθέτουμε υποχρεώσεις όπως την αποστολή καρτών σε συγγενείς και φίλους και αφήνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες στην οργάνωση του ρεβεγιόν.
• Δεν παραβλέπουμε την επιθυμία τους να στείλουν γράμμα στον Άι Βασίλη. Αντιθέτως μοιραζόμαστε τις αθώες και όμορφες σκέψεις τους που γλυκαίνουν την ατμόσφαιρα.
• Μια καλή ιδέα είναι να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας προσφέροντας χαρά και αγάπη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη είτε δωρίζοντας κάποιο χρηματικό ποσό, είτε χαρίζοντας παιχνίδια και ρούχα, είτε αγοράζοντας πράγματα και πηγαίνοντάς τα μαζί πάντα με τα παιδιά. Δεν υπάρχει πιο συγκινητική και αξιόλογη πράξη.

 

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεχωρίσουν το ανθρώπινο, το ουσιαστικό και πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, να μάθουν να εκτιμούν, να σέβονται τις επιθυμίες των άλλων, να κρίνουν και να επιλέγουν το σωστό, να μοιράζονται, να αγαπούν.
Ο σάκος του Άι Βασίλη χωράει ένα δώρο για το κάθε παιδί, η καρδιά μας έχει αμέτρητα άλλα να τους χαρίσει!


*Νηπιαγωγός, Αχαρνές, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ