Αθήνα, 15-08-2022

Βιβλία για ηλιόλουστα προσωπάκια

 Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ*


Στην περίοδο της κρίσης που η χώρα μας έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τις ζωές όλων μας, μπορούμε να εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας ένα ξέγνοιαστο Καλοκαίρι;

 

Είναι σίγουρο πως η καθημερινότητα κάποιων παιδιών θα αλλάξει από το πολύ απλό να μην κάνουν διακοπές όσες μέρες είχαν συνηθίσει και σε πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι το εξαιρετικά επίπονο να δουν τους γονείς τους να χάνουν τις δουλειές τους και να παραμένουν άνεργοι, να αλλάξουν σπίτι ή σχολείο, να αλλάξουν τρόπο ζωής.

 

Οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι δεν μπορούμε στα παιδιά να λέμε ψέματα! Θα τους πούμε την αλήθεια με τέτοιο τρόπο όμως που να μπορούν να την αντέξουν, χωρίς να τους στερήσουμε την ελπίδα. Θα τα κρατάμε ενήμερα για όλα, ώστε να μην νομίζουν ότι τους κρύβουμε κάτι και ανησυχούν περισσότερο, με τέτοιο τρόπο που δεν θα τα απογοητεύουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μην τους περάσουμε μηνύματα αισιοδοξίας, αχτίνες χαράς, προοπτική επιτυχούς αγώνα.

 

Πώς;

 

Τα παιδιά δεν ζητούν πολυτελείς διακοπές – υπερπαραγωγές. Τα παιδιά θέλουν επαφή με τους γονείς και δημιουργικό χρόνο. Ακόμη και στο σπίτι αν μείνετε αν κάθε μέρα φτιάχνεται μια νέα ιστορία, νέες κατασκευές, νέες περιπέτειες, νέα παιχνίδια – σίγουρα οι διακοπές θα είναι ανεπανάληπτες.

 

Το βιβλίο - που είναι προσιτό οικονομικά- μπορεί να είναι ο σύνδεσμος επικοινωνίας παιδιών γονέων που θα το διαβάζουν μαζί, θα το δραματοποιούν, θα το παίζουν, θα το συζητούν. Επίσης ένα καλό βιβλίο κάθε μέρα μπορεί να είναι η αφορμή και ο άξονας όλων των δημιουργικών δραστηριοτήτων που θα σχεδιάσουμε και θα πραγματοποιήσουμε με το παιδί μας, μέσα στο σπίτι, μέσα στην πόλη ή στην εκδρομή. Επιστήμες, εικαστικά, θέατρο, παραγωγή λόγου και τόσα άλλα μπορούν να γίνουν με άξονα ένα βιβλίο.

 

Ακόμη ένα βιβλίο που μιλά για μέρη της πατρίδας μας μπορεί να είναι η αφορμή για ένα ταξίδι – όχι πολυτελές και ακριβό – αλλά διασκεδαστικό και ουσιαστικό, αφού συντροφιά μας θα έχουμε τους ήρωες του βιβλίου και θα ανακαλύπτουμε τα μέρη που έδρασαν.

 

Ελπίζουμε με ένα βιβλίο να κατορθώσετε να κάνετε ηλιόλουστες τις ψυχές των παιδιών αυτό το καλοκαίρι.

 

 

*Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος είναι συγγραφέας – εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ