Αθήνα, 17-01-2022

Τα ιδανικά της Επανάστασης

Γράφει η ΑΥΓΗ ΝΙΚΟΥ*

 

 

Κάθε χρόνο εορτάζουμε στα σχολεία την λεγόμενη μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Θα μιλήσουμε για την Αγία Λαύρα, τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα και τους άλλους ήρωες. Θα αναφερθούμε στις μεγάλες μάχες, στα κατορθώματα, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Αγώνας στην μειονεκτική θέση που βρισκόμασταν από στρατιωτική, πολιτική και οικονομική άποψη. Αυτό είναι όμως το νόημα της Επανάστασης. Το πόσο γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές ήμασταν για να νοιώσουμε περήφανοι και ανώτεροι;

 

Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να γίνει είναι να εστιάσουμε στα ιδανικά στις αρχές και στις ηθικές αξίες από τις οποίες διακατέχονταν οι αγωνιστές του 1821. Θα πρέπει καταρχήν να τους παρουσιάσουμε στην πραγματική τους διάσταση. Να πούμε ότι δεν επρόκειτο για υπερανθρώπους αλλά για ανθρώπους απλούς, καθημερινούς με όνειρα, ελπίδες, επιθυμίες αλλά και φόβους. Πως υπερνίκησαν το φόβο τους αγωνιζόμενοι και δεχόμενοι να πεθάνουν αν χρειαστεί για ανώτερες αξίες όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, αξιοπρέπεια, παιδεία. Πώς ακριβώς επειδή στερούνταν όλα αυτά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προτίμησαν να αγωνιστούν παρά να μείνουν στη βολή τους αφήνοντας το χρόνο να κυλάει. Θυσιάστηκαν όχι μόνο γι’ αυτούς αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθούσαν. Για τα παιδιά των παιδιών τους.

 

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε στα παιδιά πως πρέπει να είναι περήφανα για τους προγόνους τους όχι μόνο για τις πολεμικές τους αρετές αλλά και για τις πολιτιστικές τους αξίες. Για τις αξίες που πρέσβευαν και τις οποίες αν θέλουμε να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές τους θα πρέπει κι εμείς να ακολουθούμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις μελλοντικές γενεές. Χρειάζεται λοιπόν να εμβαθύνουμε στο πραγματικό νόημα του Αγώνα. Να τονίσουμε την συνέχεια αυτού του πνεύματος και των αξιών ανά τους αιώνες. Θερμοπύλες, Μανιάκι, Σκρα, Σαραντάπορο. Τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνισμού που διακατέχεται από υψηλές αξίες και ιδανικά. Σωκράτης, Αριστοτέλης, Κοραής, Παλαμάς, Σικελιανός. Ένας λαός που βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι. Να καταλάβουν εν τέλει τα παιδιά ότι οι αγωνιστές του ’21 αυτό που έκαναν ήταν το αυτονόητο. Εκείνο που θα έκαναν και οι δικοί τους πρόγονοι αλλά και οι απόγονοι. Και εμείς σαν απόγονοί τους θα πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά αυτές τις υψηλές αξίες και να αναλογιστούν την κληρονομιά που κουβαλούν στις πλάτες τους. 

 

 

*Νηπιαγωγός, Τρίκαλα, Τρικάλων

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ