Αθήνα, 17-01-2022

Πρότυπα οι ήρωες

 Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*

 

      Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε σημαντικούς ανθρώπους καλεσμένους σε εκπομπές της τηλεόρασης για να μιλήσουν σχετικά με τις αξίες στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Όλοι συμφωνούν ότι περνάμε μία κρίση θεσμών. Η ελληνική κοινωνία έχει χάσει πλέον πολλές από τις αξίες που μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές. Είναι λυπηρό να βλέπεις νέους ανθρώπους να χειροκροτούν  άτομα που δεν έχουν να πουν τίποτα, ούτε έχουν κάνει κάτι σημαντικό και μόνο αρνητικά πρότυπα θα μπορούσαν να είναι για τα παιδιά μας. Όλα για το χρήμα. Σπουδαίοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, και τα επιτεύγματά τους, είναι μία μικρή είδηση στο τέλος των δελτίων ειδήσεων. Μπορεί και όχι. Αυτοί δεν πουλάνε.

Αυτές τις μέρες  γιορτάζουμε  τους ήρωες του ΄21. Βγαίνουν οι δημοσιογράφοι στους δρόμους και ρωτάνε τους νέους  ποιοι είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα. Πόσοι  τους ξέρουν;

Πρόσφατα χαμογέλασα με ικανοποίηση όταν άκουσα κάποια παιδάκια από το νηπιαγωγείο μου, να «τσακώνονται» ποιος θα γίνει Κολοκοτρώνης και ποιος ο Διάκος στο παιχνίδι.

Γιατί πρέπει μόνο στο σχολείο τα παιδιά να μαθαίνουν  την ιστορία μας; Και εμείς ως γονείς θα μπορούσαμε να φροντίσουμε γι’ αυτό. Θα μπορούσαμε να τους διαλέξουμε ως δώρα  βιβλία με περιεχόμενο βιογραφίες αυτών των ηρώων, κατάλληλες για την ηλικία τους. Αυτοί οι άνθρωποι με τους αγώνες τους προσέφεραν την ζωή τους για την πατρίδα, την ελευθερία, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να σκέφτεται και να εκφράζει την γνώμη του ελεύθερα, να ορίζει την ζωή του, να μορφώνεται, να νοιάζεται για τον άλλο, να προσφέρει χωρίς να ζητά χάρες γι’ αυτό. Αυτοί είναι τα ιδανικά πρότυπα για τα παιδιά μας. 

Ας αντισταθούμε με τον τρόπο μας σε αυτά που μας προτείνουν για νέα πρότυπα και εύχομαι στο μέλλον να αυξηθούν τα παιδιά που θέλουν να μοιάσουν στον Κολοκοτρώνη, στον Καραϊσκάκη, στον Κανάρη, στη Μπουμπουλίνα… 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική   

  

      

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ