Αθήνα, 17-01-2022

25 του Μαρτιού διπλή γιορτή μεγάλη!.. Μύθοι και αλήθειες

Όπως είναι γνωστό στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε εκτός από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επί του συγκεκριμένου αυτού συνεορτασμού υπάρχουν πολλές και μάλιστα αντικρουόμενες απόψεις. Σύμφωνα με κάποιους η 25η Μαρτίου ως έναρξη του Αγώνα αποτελεί εφεύρεση καθώς επί βασιλείας του Όθωνα το 1838 καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης του Αγώνα με σκοπό ότι δήθεν επιλέγει η παραπάνω ημερομηνία για να παρασχεθεί εκδούλευση στην Εκκλησία.

 

Αναφέρουν ότι ως ημερομηνία έναρξης του Αγώνα θα έπρεπε να αναφέρεται, είτε η 24η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο ξεκίνησε τον αγώνα του, είτε η 23η Μαρτίου ημέρα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις και καταλήφθηκε η Καλαμάτα. Μια προσεκτική όμως ανάγνωση των πηγών και ιδίως των απομνημονευμάτων των ίδιων των πρωταγωνιστών μας αποκαλύπτει ότι, η επιλογή της 25ης Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης του Αγώνα έγινε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και μάλιστα από το 1820. Ο Κολοκοτρώνης σε όλες τις συναντήσεις του στο Μωριά αυτή την ημερομηνία έδινε ως ημέρα γενικής επιστράτευσης. Στα απομνημονεύματά του δε, αναφέρει πως είχε λάβει επιστολές από τον Υψηλάντη που του καθόριζε την ημερομηνία αυτή ως ημέρα έναρξης του Αγώνα. Ο Παπαφλέσσας στην σύναξη της Βόστιτσας αυτήν την ημερομηνία έδωσε ως ημερομηνία έναρξης. Στη συγκέντρωση των οπλαρχηγών της Ρούμελης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, η ημερομηνία ήταν η 25η Μαρτίου.Ο λόγος τώρα για τον οποίο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προέβη στην επιλογή της παραπάνω ημερομηνίας είναι προφανής. Αυτό ακριβώς ήθελε να τονίσει. Ήθελε να δώσει ένα έντονο και ιδιαίτερο συμβολισμό στην αναγέννηση της Ελλάδας, ευλογία στο νέο ξεκίνημα της χώρας.

 

Το γεγονός ότι συνέπεσε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την έναρξη της επανάστασης τόνωσε το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. Άρα λοιπόν ο Όθωνας δεν προέβη σε κανενός είδους εκδούλευση ή παραχάραξη της Ιστορίας. Η 25η Μαρτίου επελέγη ως ημερομηνία ξεσηκωμού και μάλιστα από το 1820.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ