Υπέροχα κεκάκια για το σχολείο
Απλό κέικ
Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
4 αυγά.
2 βανίλιες.
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέικ. Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και να ασπρίσει. Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, χτυπάτε για να γίνει το μείγμα λείο, ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα περίπου.
Σοκολατένιο κέικ
Υλικά
Για το κέικ
2 φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα.
1/3 φλιτζάνι τσαγιού κακάο σκόνη.
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
2/3 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη.
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
Για την επικάλυψη
180 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια.
1/3 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη.
½ φλιτζάνι τσαγιού ζαχαρούχο γάλα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C και βουτυρώνετε τη φόρμα του κέικ. Ανακατεύετε καλά το αλεύρι με το κακάο. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους του αυγού, έναν έναν, περιμένοντας να ενσωματωθεί ο ένας πριν ρίξετε τον άλλο. Προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μείγμα με πολύ απαλές κινήσεις για να μην φύγει ο αέρας της μαρέγκας. Βάζετε στη φόρμα και ψήνετε περίπου 40 λεπτά. Για να είσαστε σίγουροι ότι ψήθηκε καλά, βυθίζετε ένα στεγνό μαχαίρι στο κέικ. Αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνετε να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
Στη συνέχεια λιώνετε τα υλικά της επικάλυψης ανακατεύοντας συνεχώς σε μπεν μαρί. Τέλος απλώνετε την λιωμένη σοκολάτα στο κέικ.
Κέικ καρότου
Υλικά
4 αυγά χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια.
4 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένο καρότο.
2 φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα.
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι τριμμένο.
1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ και αλευρωμένες.
4 κουταλιές σούπας κόντιτα.
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.
1 βανίλια.
Εκτέλεση
Βουτυρώνετε μία φόρμα του κέικ και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε σιγά σιγά και εναλλάξ το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Εν συνεχεία χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε στο μείγμα του κέικ το καρότο, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα φρούτα και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά ώστε να μην ξεφουσκώσει. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα.
Αλμυρό κέικ
Υλικά
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι καλαμποκιού.
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3 αυγά.
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα σε κομμάτια.
1 κεσεδάκι γιαούρτι.
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.
2 κουτ. γλυκού σόδα φαγητού.
Κομματάκια λουκάνικου, ζαμπόν, πιπεριές ψιλοκομμένες κλπ.
Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα δύο είδη από αλεύρι με τη σόδα σε ένα μπολ. Χτυπάτε καλά τα αυγά και προσθέτετε τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύετε για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζετε το χυλό σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.
Μάφινς με μήλο
Υλικά (για 12 μάφινς)
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1/2 κουταλάκι σόδα.
2 σκληρά μήλα.
1 αυγό.
125 γρ. ζάχαρη.
80 ml καλαμποκέλαιο.
250 γρ. γιαούρτι.
1 βανίλια.
12 χάρτινα φορμάκια για μάφινς ή μια βουτυρωμένη φόρμα για μάφινς.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μικρούς κύβους. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα. Χτυπάτε μαζί το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και τη βανίλια. Τα ρίχνετε όλα μαζί στο αλεύρι, προσθέτετε και το αυγό και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μήλα. Βάζετε τα φορμάκια στο ταψί για μάφινς και μοιράζετε το μίγμα. Ψήνετε για 30 – 35 λεπτά.
Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια τα βγάζετε.