Χριστουγεννιάτικες συνταγές
Μαγειρευτό των Χριστουγέννων με κόκκινο κρασί & φρούτα
Υλικά συνταγής
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 λωρίδες μπέικον
1,5 κιλό μοσχάρι (λαιμό, χτένι ή κότσι)
Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλιτζ. αλεύρι
1/4 φλιτζ. κονιάκ
2 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί (Merlot ή Syrah)
2 φλιτζ. ζωμό κότας
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
400 γραμμ. κρεμμυδάκια πέρλες
400 γραμμ. μανιτάρια
150 γραμμ. δαμάσκηνα
2 κ.σ. βούτυρο Μαϊντανό ψιλοκομμένο (πούδρα) για το σερβίρισμα
Για το αρωματικό μπουκέτο:
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
4-5 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
2 δαφνόφυλλα
10 κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση
1. Θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια πέρλες (έτοιμα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα). Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό, για 4΄- 5΄. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε για αργότερα. Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Το ροδίζουμε στην κατσαρόλα να κάνει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουν τα βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
2. Όταν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κονιάκ και τρίβουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο. Αφήνουμε να πάρει βράση για 15΄, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ με 1 ώρα, να μισομαλακώσει το κρέας.
3. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας. Αφαιρούμε το αρωματικό μπουκέτο και ρίχνουμε στη σάλτσα (εκτός φωτιάς) το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
4. Σερβίρουμε το κρέας με την πυκνή, σκούρα, γυαλιστερή σάλτσα και τη γαρνιτούρα του. Πασπαλίζουμε δηλαδή με πούδρα μαϊντανού και ξεροψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον.
Mερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, www.argiro.gr
Για τη γαλοπούλα
Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα μυρωδικά. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 4 ώρες.
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα.
Για τη γέμιση
Σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ πολύ καλά μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο Αυτό μπορεί και να πάρει και μιά ώρα…. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει καλό χρώμα.
Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Βάζουμε σε πιατέλα.
Για την κράνμπερι σως
Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.
Για τη σάλτσα ψωμιού
Βάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη να βράσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει τ γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για
2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Για τις πατάτες.. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..
Tip: Μην ξεχάσετε να την τυλίξετε με αλουμινόχαρτο και χαρτί φούρνου για να είναι ζουμερή!
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη, akispetretzikis.com
Χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα και βερίκοκα
Συστατικά:
4 κομμάτια ψαρονέφρι
20 μεγάλα δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι
20 βερίκοκα ξηρά
200 γρ. βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι,πιπέρι
λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ για τη σάλτσα
Οδηγίες:
Σχίζετε τα 4 κομμάτια από το ψαρονέφρι κατά μήκος, χωρίς να χωρίσουν. Ανοίγετε και τα χτυπάτε για να πλατύνουν.
Πασπαλίζετε τα δύο κομμάτια ψαρονέφρι με αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια σειρά δαμάσκηνα σε όλο το μήκος.
Σηκώνετε τις άκρες του κρέατος και τυλίγετε μέσα τα δαμάσκηνα σχηματίζοντας ρολό. Στερεώνετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 2 κομμάτια από το ψαρονέφρι και κάνετε δύο ρολά με τα ξηρά βερίκοκα.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ρολά απ' όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και κατόπιν προσθέτετε τους χυμούς του πορτοκαλιού και λεμονιού.
Βράζετε περιχύνοντάς τα συνέχεια με το ζουμί και γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κρέας 30' περίπου.
Αφαιρείτε τα ρολά και δένετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται.
Κόβετε τα ρολά σε φέτες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα του πορτοκαλιού.
Συνταγή από το www.gourmed.gr