6 συνταγές για σπιτικά σνακ χωρίς ζάχαρη
Νομίζω πως συμφωνούμε όλες πως η λέξη που λένε πιο συχνά τα παιδιά μας μέσα στη μέρα είναι αναμφισβήτητα η λέξη «μαμά». Σωστά; Τα δικά μου παιδιά τώρα, τις περισσότερες φορές, αφού πουν μαμά, συμπληρώνουν : «θέλουμε κάτι να φάμε». Θα μου πείτε «και δεν χαίρεσαι;». Χαίρομαι. Απλώς καμιά φορά, στερεύω από ιδέες κι εκείνα – και με το δίκιο τους – δεν θέλουν να φάνε ΠΑΛΙ τοστ.
Οπότε, τι κάνεις αυτά τα απογεύματα; Κάποιο από τα σνακ που ακολουθούν. Εύκολα, λαχταριστά, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ!
1. Αφράτο κέικ με μπανάνα και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Η παρακάτω συνταγή είναι λίγο διαφορετική από το συνηθισμένο κέικ και μπορείτε να το δώσετε για κολατσιό στα παιδιά αλλά και δικό σας. Το σίγουρο είναι ότι θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά
1 φαρίνα (500 γρ.)
50 γρ. κακάο
3 ώριμες μπανάνες, λιωμένες με το πιρούνι
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml λάδι
100 ml χυμό πορτοκαλιού
100 ml πετιμέζι, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
50 γρ αμύγδαλα, καρύδια ή άλλον ξηρό καρπό της αρεσκείας σας, χοντροκομμένα (μπορείτε να βάλετε και σταφίδες)
100 γρ σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη φαρίνα και το κακάο.
2. Με ένα πιρούνι λιώνετε τις μπανάνες και τις αφήνετε στην άκρη.
3. Σε άλλο μπολ, προσθέτετε τα αυγά, το λάδι, το πετιμέζι (ή το μέλι) και ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτετε τις λιωμένες μπανάνες, την σοκολάτα υγείας και τα καρύδια.
4. Ενώνετε τα μείγματα.
5. Ανακατεύετε πολύ καλά ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
6. Βάζετε το μείγμα σε φόρμα και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
2. Muffins με λαχανικά και αυγό
Σε ένα μπολ, χτυπάμε 4 αυγά και προσθέτουμε λαχανικά της αρεσκείας μας, (σπανάκι, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, κολοκυθάκι) λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο λαδώνουμε μια φόρμα για muffins και γεμίζουμε τα 3/4 κάθε θήκης με το μείγμα. Ψήνουμε στους 180C για περίπου 20 λεπτά.
3. Spread μήλου χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
– 10 κόκκινα μήλα
– ¼ της κούπας νερό
– 1 ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
– ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
– ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Αφαιρείς τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα μήλα, τα κόβεις σε φέτες και τα τοποθετείς σε κατσαρολάκι. Προσθέτεις το νερό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρφάκια γαρύφαλλου. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για 10 ώρες περίπου, ανακατεύοντας κάθε ώρα.
Τοποθετείς σε μπλέντερ κι αν επιθυμείς έχεις μια σος μήλου.
Εναλλακτικά, επανατοποθετείς στο κατσαρολάκι και ψήνεις σε χαμηλή φωτιά για ακόμα μία με δύο ώρες μέχρι να ροδίσει η σος και να έχεις ένα ωραίο spread μήλου.
Αν το spread είναι ξινό, πρόσθεσε ¼ της κούπας καστανή ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας όταν βράζεις τα μήλα στην πρώτη φάση.
4. Αυγόφετες
Κόβουμε χοντρές φέτες από ψωμάκι φόρμας (μπορούμε να βάλουμε και του τοστ) χτυπάμε ένα αυγό, προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγη κανέλα. Περνάμε με ελάχιστο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 1,5 λεπτό σε κάθε μεριά. Γαρνίρουμε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και φρουτάκια.
5. Μπάλες ενέργειας με σοκολάτα και βρώμη – χωρίς ψήσιμο
Υλικά
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
1/4 φλιτζάνι σπασμένα φουντούκια
1/4 φλιτζάνι σταφίδες
2 κουταλιές σταγόνες μαύρης σοκολάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι μέλι
1/2 κούπα φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη βρώμη, τα φουντούκια, τις σταφίδες, τα κομματάκια σοκολάτας και το αλάτι.
Σε ξεχωριστό δοχείο ανακατεύουμε με σύρμα το μέλι και το φυστικοβούτυρο.
Στη συνέχεια, ενοποιούμε το μείγμα των δύο μπολ με μια σπάτουλα.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε να φτιάχνεις μικρές μπαλίτσες με το μείγμα.
Αφού τελειώσουμε τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε ταψί, στο οποίο έχουμε ήδη απλώσει λαδόκολλα, και τις αφήνουμε να σφίξουν για περίπου μια ώρα στο ψυγείο.
Μπορείτε να τις κρατήσετε στο ψυγείο για 7 ημέρες ή να τις καταναλώσετε εντός 24 ωρών.
6. CloudBread σε 2 εκδοχές
Η κλασική συνταγή που κυκλοφορεί, είναι η εξής:
3 αυγά
3 κ.σ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κ.γ. baking powder
Και η παραλλαγή της, που έχει ξετρελάνει τα παιδιά, είναι η παρακάτω:
3 αυγά
1 μπανάνα
1/4 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε ώσπου να γίνουν μαρέγκα μαζί με τη baking powder.
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μούλτι τους κρόκους και 1 μπανάνα και τα προσθέτουμε στη μαρέγκα. Σε λαδόκολλα, απλώνουμε με ένα κουτάλι της σούπας «στρογγυλά συννεφάκια». Τέλος, αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε με μέλι, κανέλα, μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα ή άλλο υλικό της αρεσκείας σας.
Πηγή: www.themamagers.gr