Αθήνα, 15-08-2022

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό; Ο ρόλος της φρουκτόζης και γλυκόζης

Τη στιγμή που κάτι γλυκό ακουμπάει τη γλώσσα σου, οι γευστικοί σου κάλυκες στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σου: νοοοόστιμο. Το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό σου ενεργοποιείται και απελευθερώνεται η ντοπαμίνη. Παράλληλα, η ζάχαρη που κατάπιες καταλήγει στο στομάχι σου, όπου αραιώνεται από τα πεπτικά υγρά και φτάνει μέχρι το λεπτό σου έντερο. Τα ένζυμα αρχίζουν να διασπούν κάθε μικρό κομμάτι της ζάχαρης σε 2 τύπους μορίων: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη.


Η περισσότερη ζάχαρη που προστίθεται προέρχεται είτε από ζαχαροκάλαμα είτε από ζαχαρότευτλα και περιέχει ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης. Όμως, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που παρασκευάζεται σε εργαστήρια έχει συχνά περισσότερη επεξεργασμένη φρουκτόζη από γλυκόζη. Αν τις καταναλώνεις συνέχεια, αυτές οι 2 μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο σώμα σου.

 

Δες τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό σου:
Γλυκόζη
Διαρρέει μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου σου, προκαλώντας το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που αρπάζει τη γλυκόζη από το αίμα σου και την παραδίδει στα κύτταρά σου για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Αλλά πολλά γλυκά είναι φορτωμένα με τόση γλυκόζη, που πλημμυρίζει το σώμα σου, δίνοντάς σου μία γρήγορη αίσθηση ενέργειας. Ο εγκέφαλός σου αντεπιτίθεται παράγοντας σεροτονίνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

 

Η ινσουλίνη εμποδίζει επίσης την παραγωγή της λεπτίνης, της «ορμόνης της πείνας» που ενημερώνει το μυαλό σου ότι είσαι χορτασμένη. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της ινσουλίνης, τόσο πιο πεινασμένη νιώθεις(ακόμα και αν μόλις έφαγες αρκετά). Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεσαι σε κατάσταση πείνας, ο εγκέφαλός σου προστάζει το σώμα σου να αρχίσει να αποθηκεύει τη γλυκόζη σαν λίπος στην κοιλιά.


Η ινσουλίνη επίσης ξεχύνεται στον εγκέφαλό σου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εκτός λειτουργίας, ο εγκέφαλός σου παράγει λιγότερη ντοπαμίνη, ανοίγοντας την πόρτα στις λιγούρες.
Ακόμα μασουλάς; Το πάγκρεάς σου έχει γεμίσει με τόση ινσουλίνη που τα κύτταρά σου έχουν γίνει ανθεκτικά σε αυτήν. Όλη αυτή η γλυκόζη διαρρέει στη κυκλοφορία του αίματός σου, προκαλώντας προδιαβήτη ή τελικά κανονικό διαβήτη.


Φρουκτόζη
Και αυτή διαρρέει μέσω του λεπτού εντέρου σου στην κυκλοφορία του αίματός σου, που δίνει φρουκτόζη κατευθείαν στο συκώτι σου. Το συκώτι σου δουλεύει για να μεταβολίσει τη φρουκτόζη, δηλαδή να την μετατρέψει σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σου. Αλλά αυτό το όργανο εύκολα γεμίζει, ειδικά αν σου αρέσουν πολύ τα γλυκά. Με την πάροδο του χρόνου, η μεγάλη ποσότητα γλυκόζης που περισσεύει μπορεί να προκαλέσει σφαιρίδια λίπους να αναπτυχθούν γύρω από το συκώτι, μία διαδικασία που ονομάζεται λιπογένεση, ο πρόδρομος της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.


Η υπερβολική φρουκτόζη επίσης μειώνει τη HDL, την καλή χοληστερίνη, και ενεργοποιεί την παραγωγή των τριγλυκεριδίων, μίας μορφής λιπαρών που μπορούν να μεταναστεύσουν από το συκώτι στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.


Το συκώτι σου στέλνει σήμα SOS για έξτρα ινσουλίνη. Πλημμυρισμένο το πάγκρεας βρίσκεται τώρα σε υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, που σε βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

 

 

 

Πηγή: www.shape.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ