Αθήνα, 10-05-2021

ΜΕΛΙ-σωθείτε...!

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ:

 

Τα 10 πλεονεκτήματα του μελιού αποκτούν ιδιαίτερη και μοναδική αξία όταν δούμε τις θεραπευτικές ιδιότητές του, όπως τις αναφέρει ο συγγραφέας της "Λαϊκής Ιατρικής" δρ. Τζάρβις. 

 

1) "Ασυναγώνιστο Κατεναυστικό"
Ακόμη και στα νευρικότερα άτομα, προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση, χωρίς καμία παρενέργεια. Δεν ενοχλεί το στομάχι και κατευνάζει τον ερεθισμό των βλεννογόνων , ενώ ανακουφίζει τους αρθριτικούς πόνους και για τους γέρους είναι εξαιρετική τροφή-φάρμακο. Εδώ δίδει και απλά μαθήματα οικογενειακής και ατομικής οικονομίας, με σύγκριση της τιμής της ζάχαρης και του μελιού, προτείνει την γενίκευση της χρήσης του μελιού αντί ζάχαρης, διότι όσα νομίζουμε ότι εξοικονομούμε από την φθηνότερη ζάχαρη, τα δίνουμε, κατά πολύ περισσότερα, στο φαρμακείο!

 

2) "Ενδείκνυται κατά τον απογαλακτισμό βρέφους" και εξηγεί ότι το αγελαδινό γάλα, που αντικαθιστά το μητρικό, πρέπει να περιέχει το ζάχαρο του μελιού και όχι γλυκόζη ή βυνοσάκχαρο ή σιρόπι καλαμποκιού, ακριβώς επειδή το μέλι περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία και πρωτεϊνες για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα είναι αντισηπτικό και καθαρτικό.

 

3) "Διατροφή νηπίων και παιδιών". 

Οι γιατροί Σουλτς και Νοτ του Πανεπιστημίου του Σικάγου διεξήγαν πειραματική μελέτη για την "Παιδιατρική Εφημερίδα". Έδωσαν υδατάνθρακες με μορφή διαλυμένης ζάχαρης σε βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών και σε παιδιά 7-13 ετών και ερεύνησαν το ποσοστό ζακχάρου στο αίμα τους μετά από 15', 30', 60', 90' και 120' λεπτά της ώρας. Διαπίστωσαν ότι το περίσσευμα της ζάχαρης τελικά αποτίθεται στους ιστούς με μορφή λίπους. Στη συνέχεια έγινε έρευνα με χρήση μελιού αντί ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι αφομοιώθηκε ταχύτερα και δεν προκάλεσε συσσώρευση ζακχάρου και λίπους. "Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην σύνθεσή του: H δεξτρόνη περνά γρήγορα στο αίμα, ενώ η φρουκτόζη ενεργεί σαν ρυθμιστής. Έτσι εμποδίζεται να αυξηθεί αντικανονικά ο δείκτης του ζακχάρου στο αίμα"!

 

"Είναι να απορεί κανείς γιατί το μέλι δεν χρησιμοποιείται ευρύτερα και μάλιστα για την διατροφή των παιδιών και των βρεφών", δηλώνουν με απορία οι δύο αυτοί Πανεπιστημιακοί γιατροί. Δίδουν μάλιστα και την συνταγή χρήσεως για τα βρέφη, που είναι 1-2 κουταλάκια του καφέ στην υγρή τροφή τους, με σύσταση ελαφράς αυξήσεως αν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα και φυσικά μειώσεως σε περίπτωση διάρροιας, ενώ τονίζουν ότι "τα βρέφη που παίρνουν τακτικά μέλι, υποφέρουν σπάνια από κολικούς, επειδή η γρήγορη αφομοίωσή του απομακρύνει τις ζυμώσεις".

 

4) "Κατά της αϋπνίας"

Το βράδυ και κατά το δείπνο, αν πάρει κάποιος μία κουταλιά της σούπας μελιού, νυστάζει και θέλει να κοιμηθεί. Και αν δεν αρκεί μία κουταλιά, ας έχει δίπλα στο κομοδίνο ένα μίγμα μελιού και ξιδιού από μήλα!

 

Αν ο ύπνος δεν έρχεται, αποφύγετε να χαπακωθείτε με τα κάθε είδους γνωστά ηρεμιστική και υπνωτικά φάρμακα.. Ρίξτε μία δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας ή τοποθετήστε κλώνους ανθισμένης λεβάντας. Τα ίδια ηρεμιστικά αποτελέσματα δίνει το μελισσόχορτο και το φασκόμηλο. Τέλος αν και πάλι δεν έρχεται ο ύπνος και ξυπνάτε συχνά, δοκιμάστε ένα χλιαρό ρόφημα χαμομηλιού με μέλι.

 

5) "Για τον βήχα"

Μέλι και λεμόνι: Ολόκληρο το λεμόνι βράζεται σε σιγανή φωτιά για δέκα λεπτά ( για να μαλακώσει και να αποδώσει όλα τα συστατικά του) και μετά κόβεται και στύβεται. Στον χυμό προστίθενται μερικές σταγόνες γλυκερίνης, ανάλογα με την ποσότητα του χυμού που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι δόσεις του γιατρικού αυτού για τον βήχα είναι ανάλογες με την ένταση και την συχνότητά του. Συνιστάται ένα κουταλάκι του καφέ μέλι πρωί, μεσημέρι και βράδυ και σε παροξυσμό ανά τέσσερις ώρες.

 

6)"Για τα εγκαύματα"

Η επάλειψη μελιού σε απλά εγκαύματα είναι γνωστή σε όλους και από την αρχαιότητα. Και πράγματι όλο γνωρίζουμε ότι η ελαφριά και αποστειρωμένη επάλειψη ανακουφίζει, εμποδίζει να σχηματιστούν φουσκάλες και φέρνει ταχεία επούλωση. Όμως προσοχή! Το μέλι να προέρχεται από παραγωγό και σε κλειστό βάζο, να είναι φρέσκο και συμπαγές, χωρίς αλλοιώσεις και επιφανειακά ή ενδιάμεσα νερά του, δείγμα πιθανής αλλοίωσής του. Η κρυστάλλωσή του δεν παίζει κανένα ρόλο, αντίθετα βεβαιώνει την αυθεντικότητά του.

 

7) "Για συσπάσεις μυών και κράμπες"

Λέγεται ότι δύο κουταλάκια του καφέ μέλι σε κάθε γεύμα μας απαλλάσει από το τικ στα βλέφαρα και στο στόμα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τις κράμπες των ποδιών. Με δεδομένο το χαλαρωτικό των ιδιοτήτων του μελιού και το ενισχυτικό του ως τροφή, χωρίς καμία παρενέργεια, θα ήταν ίσως χρήσιμη αυτή η συνταγή.

 

8)"Υπέρ της αναπνοής και κατά της καταρροής (αλλεργίες)"

Το μέλι που περέχει γύρη και κερί, θεραπεύει τους αναπνευστικούς αγωγούς και σταματά την θερινή καταρροή και τις διαταραχές του βλεννογόνου της μύτης κατά 90%. Η συνταγή είναι η γνωστή μας κηρύθρα με μέλι και με "μυστικό" της το μάσημα αυτής. 

 

Το μέλι εξασφαλίζει ανοσία σε παθήσεις όταν το παίρνει κανείς ως τροφή από παιδί, αλλά προσφέρει και σχετική ανοσία όταν το πάρει κάποιος από οποιαδήποτε ηλικία και μετά.

 

Γενικά για τις αλλεργίες (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο) πρίν από την εκδήλωση των κρίσεων και μέχρι τη λήξη τους "με την ανατολή του ηλίου και την δύση του , παίρνουν, όσοι κινούνται στην ύπαιθρο, από ένα μεγάλο ποτήρι νερό με διαλημένα μέσα του δύο κουταλάκια μέλι και δύο κουταλάκια μηλόξιδο". Παράλληλα και βοηθητικά, μασούν κηρύθρα από τον Μάρτη μέχρι και τον Αύγουστο!

 

 

 

 

*του Μελά Κων. Γιαννιώτη, κατά παράδοση μελισσοκόμου

 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ