Αθήνα, 17-01-2022

5 σημεία προστασίας για τις μέλλουσες μαμάδες το καλοκαίρι

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι η αιτία που το καλοκαίρι αποτελεί μια δύσκολη εποχή για τις εγκύους γυναίκες, ιδιαίτερα δε για εκείνες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης. Ο Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος, MD, MSc, PhD (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Εξειδικευθείς στην Ενδοσκοπική Χειρουργική στο King’s College London, επιστημονικός συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ), μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές:


1. Μείνετε επαρκώς ενυδατωμένες και αποφύγετε την έκθεση στην υπερβολική ζέστη. Ο οργανισμός μας για να ανταποκριθεί στο θερμό περιβάλλον κινητοποιεί μηχανισμούς για την αποβολή θερμότητας. Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες η αυξημένη θερμότητα προκαλεί περιφερική αγγειοδιαστολή (που προκαλεί το λεγόμενο «αναψοκοκκίνισμα» όταν ζεσταινόμαστε) και αυξημένη εφίδρωση, με αποτέλεσμα να χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες υγρών. Η επαρκής ενυδάτωση επιτρέπει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο, την αποβολή των τοξινών από το σώμα και διατηρεί το δέρμα ελάστικο και μαλακό. Οι έγκυοι, λοιπόν, πρέπει να κυκλοφορούν με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και να αναπληρώνουν συχνά τα υγρά που χάνουν με την εφίδρωση. Παράλληλα συστήνεται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και να παραμένουν σε δροσερό περιβάλλον στο σπίτι ή στη δουλειά.


2. Κάνετε τις δουλειές το πρωί και ξεκουραστείτε τις μεσημεριανές ώρες. Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο σώμα και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για την υποστήριξη και την ανάπτυξη ενός νέου οργανισμού. Οι πρωινές ώρες είναι πιο δροσερές και ιδανικές για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ενώ το μεσημέρι είναι η πιο ζεστή ώρα της ημέρας οπότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση. Η μεσημεριανή σιέστα αποτελεί ιδανικό τρόπο αναζωογόνησης και αναπλήρωσης της χαμένης ενέργειας.


3. Κρατήστε τα πόδια ψηλά. Συχνό πρόβλημα της εγκυμοσύνης είναι το πρήξιμο των ποδιών και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δυστυχώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Μην αμελείτε να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά υποστηρίζοντας τα σε ένα μαξιλάρι. Δοκιμάστε επίσης να τα καλύψετε με μια βρεγμένη κρύα πετσέτα για περισσότερη ανακούφιση.


4. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα διεγείροντας την έκκριση μελανίνης. Οι έγκυοι έχουν αυξημένη έκκριση αυτής της ορμόνης, συνεπώς πρέπει να προφυλάσσονται με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, προς αποφυγή εμφάνισης στο δέρμα πανάδων-μελαγχρωστικών κηλίδων.


5. Απολαύστε το κολύμπι με σύνεση. «Η κολύμβηση είναι όχι μόνο απόλαυση αλλά και η ιδανική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος και προσθέτει: Η κολύμβηση στη θάλασσα είναι συχνά, αλλά όχι απαραίτητα προτιμότερη από την πισίνα. Η έγκυος καλό είναι να αποφεύγει τη σωματική δραστηριότητα και την έκθεση στον ήλιο κατά τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας (12 - 4 το μεσημέρι), την κολύμβηση σε πολύ κρύα νερά, και είναι προτιμότερο να κολυμπά σε βάθος που να μπορεί να «πατώνει», ώστε αν νιώσει αδιαθεσία ή κάποια μυική κράμπα, να είναι εύκολο να βγει με ασφάλεια στην ακτή. Αν θέλει να μείνει κάποιες ώρες στην παραλία, συμβουλεύουμε να αλλάζει συχνά μαγιό για να μη στεγνώνει πάνω της, να αποφεύγει να κάθεται στον άμμο ή σε ξαπλώστρες της πλαζ, παρά μόνο αφού τοποθετήσει δική της καθαρή πετσέτα για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και μυκητιάσεων».


«Τέλος είναι απαραίτητη η επικοινωνία της εγκύου με το γιατρό της για κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει», καταλήγει ο κ. Μαρκόπουλος.

 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ