Αθήνα, 09-12-2023

Πώς η κλασική μουσική ενισχύει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των νηπίων

Πόσες φορές έχουμε σιγοτραγουδήσει στα μικρά μας για να κοιμηθούν ή την ώρα που τα ταΐζουμε; Ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι η μουσική τα βοηθάει να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφάλεια, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην ανάπτυξή τους.

 

Απ’ όλα τα είδη της μουσικής ωστόσο, οι γλυκές, κλασικές μελωδίες έχουν περισσότερα οφέλη για τα μικρά μας. Χάρη σε αυτά τα ακούσματα, δημιουργούμε ένα περιβάλλον συναισθηματικά θερμό, πλούσιο σε ερεθίσματα που βελτιώνει τις προοπτικές του παιδιού για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του.

 

Διεγείρει την νοητική του ανάπτυξη
Παρόλο που η κλασική μουσική δεν έχει στίχους, διαθέτει μια ποικιλία από διαφορετικές μελωδίες, ρυθμούς και μουσικά όργανα. Ακούγοντας το συγκεκριμένο είδος τα νήπια αποκτούν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά ακουστικά δεδομένα και να καλλιεργούν αυτό που ονομάζουμε ακουστική μνήμη, μια πολύ σημαντική ικανότητα για την ανάπτυξη των γλωσσικών τους ικανοτήτων.

 

Βελτιώνει την διάθεσή του
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και ειδικά στις ηλικίες των 2, των 3 και των 4 έρχονται αντιμέτωπα με τα συναισθήματά τους. Ξαφνικά εκεί που είναι χαρούμενα και χαμογελαστά, αρχίζουν να κλαίνε και να στενοχωριούνται. Τα λεγόμενα tantrums είναι αναπόφευκτα, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να ηρεμήσουν μέσω της μουσικής. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ακούγοντας μουσική, αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική διάθεση. Αν, λοιπόν, δείτε ότι το μικρό σας στενοχωρημένο, πάρτε το μια μεγάλη αγκαλιά και χαλαρώστε υπό τη συνοδεία γλυκών μελωδιών.

 

Του εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο ύπνο
Ο ύπνος «θρέφει» τα παιδιά με περισσότερους από έναν τρόπους, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ωστόσο, όσοι από εμάς έχουμε μικρά παιδιά, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι πολλές φορές να κοιμίσουμε τα μικρά μας. Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η κλασική μουσική λειτουργεί σαν ένα είδος νανουρίσματος που βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα ξεκούραστο ύπνο, ο οποίος φυσικά έχει τεράστια οφέλη για την ανάπτυξή τους.

 

Τονώνει τη συναισθηματική νοημοσύνη του
Το παιδί που ακούει τόσες μελωδίες, αρμονίες και ρυθμούς χάνεται σε έναν άλλο «κόσμο», ο οποίος πλάθεται από τα δικά του συναισθήματα και εικόνες που φτιάχνει με το μυαλό του. ‘Ολα αυτά τα στοιχεία τονώνουν την συναισθηματική νοημοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο «Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών», «Οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους καθοδήγηση στον κόσμο των συναισθημάτων μεγαλώνουν συναισθηματικά υγιέστερα παιδιά». Όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν σύγγραμμα, τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, είναι πιο ευπροσάρμοστα και πιο ικανά να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα, αυξάνοντας έτσι τόσο την κοινωνικότητα όσο και την παραγωγικότητά τους.

 

Βοηθάει στο συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς
Η μουσική μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σ’ ένα παιδί νηπιακής ηλικίας πολλά θετικά συναισθήματα. Αν μάλιστα συνδυάσουν συγκεκριμένα κομμάτια στο μυαλό τους με τον χρόνο που τους αφιερώνουμε, τότε βοηθάει ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε μαζί τους. Αισθάνονται την ασφάλεια που τους προσφέρουμε, αλλά και την προσοχή που τους δίνουμε. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δεθείτε με το μικρό σας.

 

Το φαινόμενο Μότσαρτ- παιδιά πιο έξυπνα;
Πριν μερικά χρόνια ένας Γάλλος ερευνητής ο Δρ. Alfred A. Tomatis χρησιμοποίησε τον όρο «φαινόμενο του Μότσαρτ» για να περιγράψει την ευεργετική επίδραση που έχει η κλασική μουσική στην νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Διάφορες μελέτες που έγιναν στην συνέχεια, έδειξαν ότι οι μαθητές είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις ενώ μικρά παιδιά που είχαν γλωσσικές και επικοινωνιακές διαταραχές βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από την μουσική του Μότσαρτ.

 

Ακόμη και αν το φαινόμενο Μότσαρτ έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα πολλαπλά οφέλη της κλασικής μουσικής στην ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση των παιδιών.

 

Μην περιμένετε λοιπόν! Βάλτε από τώρα να παίζουν σονάτες, φούγκες και σουίτες και δείτε το μωράκι σας να μεγαλώνει με γοργούς και υγιείς ρυθμούς.

 

 

 

Πηγή:  www.mama365.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ