Αθήνα, 16-04-2024

Πώς ανακυκλώνουμε

Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την ανακύκλωση! Μαθαίνουμε τα πάντα εδώ! Τα πάντα για την ανακύκλωση


Ποια υλικά μπορούμε να ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;
- Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, ελέγχουμε αν έχουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

- Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες.
- Γυάλινες συσκευασίες από νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων.
- Πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, μεμβράνη περιτυλίγματος
- Κουτάκια από λευκοσίδηρο, δηλαδή από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα.
- Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο (τα αφαιρούμε γιατί ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο).

 

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;
- Τα σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Άρα σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια, γυαλιά, δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.
Χάρτινα κουτιά από συσκευασίες έτοιμου φαγητού (πχ πίτσα). Επειδή είναι γεμάτα λάδια και λίπη, δεν ανακυκλώνονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού.
- Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σκισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα μικρά χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δυσκολεύουν τη διαδικασία.

- Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού δεν ανακυκλώνονται, μάλιστα αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον κάδο.

-Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα πήλινα κεσεδάκια γιαουρτιού. αυτά μπαίνουν στους κοινούς κάδους.
Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Τα πετάμε λοιπόν στους κοινούς κάδους.

- Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται καθόλου εύκολα.
- Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμίξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.
- Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

- Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αθηναίων 1595 για να κλείσουμε ραντεβού αποκομιδής.
- Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους.


Διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι: γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, λάμπες, λαμπτήρες, μελάνια και τόνερ (τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά από διαφορετικά σημεία συλλογής), δοχεία από λάδια μηχανής, μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικώς, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό και φωτογραφίες, ενέσεις και τα ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, κλπ), κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα.

 

Πώς πετάμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο;


- Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.


- Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.


- Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.


- Όταν φτάσουμε στον κάδο, αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

 

 

 

Πηγή: www.athinakathari.cityofathens.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ