Αθήνα, 15-12-2019

Αχ! Το ποδαράκι μου…

Γράφει η ΑΡΕΤΗ ΧΟΥΝΤΗ*

 


Τα παιδιά συχνά παραπονιούνται για πόνο στο γόνατο αλλά και πολλές τοπικές ή συστηματικές παθήσεις εμφανίζονται με αυτό το σύμπτωμα.

 

Όταν υπάρχει σαφές ιστορικό κάκωσης το παιδί φυσικά πονάει και συνήθως χωλαίνει.

 

Υπάρχει οίδημα στην περιοχή και ανάλογα με τη βαρύτητα αιμάτωμα.

 

Συχνά τραυματικά αίτια πόνου στα γόνατα είναι:
- Κατάγματα άνω πέρατος κνήμης, κάτω πέρατος μηριαίου, επιγονατίδας
- Συνδεσμικές βλάβες (έσω πλαγίου συνδέσμου, έξω πλαγίου συνδέσμου, μηνίσκων και χιαστών)
- Εξάρθρημα της επιγονατίδας.

 

Η διάγνωση τίθεται συνήθως άμεσα με ακτινολογικό έλεγχο για να ακολουθήσει η ανάλογη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

 

Εάν δεν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού η διερεύνηση στρέφεται σε αρκετές νοσολογικές οντότητες.

 

Το είδος και οι χαρακτήρες του πόνου, η ηλικία, η συχνότητα, οι έκλυτοι παράγοντες, συστηματικές εκδηλώσεις όπως πυρετός, τοπικά φαινόμενα όπως ερυθρότητα και οίδημα, κατευθύνουν τη διάγνωση.

 

Τα συχνότερα αίτια αυτής της κατηγορίας είναι:

 

-Φλεγμονές-Λοιμώξεις, όπως σηπτική αρθρίτιδα η οστεομυελίτιδα. Συχνά συνυπάρχει υψηλός πυρετός, ερυθρότητα και οίδημα. Το παιδί έχει κακή διάθεση και καταβολή. Απαραίτητος ο αιματολογικός έλεγχος με γενική αίματος, Τ.Κ.Ε και C.R.P. Μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών κατά κανόνα ακολουθούν τον ακτινολογικό έλεγχο.

 

-Αρθρίτιδες που προσβάλλουν νεαρές ηλικίες, όπως ρευματοειδής αρθρίτις. Χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων και πόνου, με ερυθρότητα, οίδημα και πυρετό πολλές φορές. Στον έλεγχο της παραπάνω κατηγορίας προστίθεται πλήρης ρευματολογικός και ανοσολογικός έλεγχος, καθώς και βιοψία αρθρικού υμένα.

 

-Oστεοχονδρίτιδες.
α. Οsgood – Schlatter (του κνημιαίου κυρτώματος)
β. Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα.
Η διάγνωση τίθεται συχνά μόνο με ακτινολογικό έλεγχο. Επί αμφιβολίας συνιστάται C.T. ή M.R.I.

 

-Κύστες – Όγκοι
α. Ιγνυακή κύστη (Baker). Ανευρίσκεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με U/S.
β. Καλοήθεις όγκοι (π.χ. οστεοχόνδρωμα, οστεοειδές οστέωμα, ανευρυσματική κύστη, ινώδης δυσπλασία, ενχόνδρωμα, χονδροβλάστωμα και άλλοι).
γ. Κακοήθεις όγκοι (π.χ. οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing, χονδροσάρκωμα, λευχαιμίες και άλλοι).
Επί υποψίας όγκου φυσικά πλήρης αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητοι, ενώ η βιοψία θέτει την οριστική διάγνωση για να ακολουθήσει η κατά περίπτωση θεραπεία.

 

-Βλαισογονία-Ραιβογονία-V. Blount
Οι διαταραχές του άξονα των κάτω άκρων, εκτός από αίτιο τοπικού πόνου είναι συχνό αίτιο πτώσεων και τραυματισμών στα παιδιά, όταν αυτές είναι πολύ έντονες και ξεφεύγουν πολύ από τα φυσιολογικά όρια. Συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση σε εκσεσημασμένες περιπτώσεις.

 

-Πόνοι ανάπτυξης
Αφορούν κυρίως γόνατα και κνήμες άμφω, δεν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ούτε ειδικά κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα. Πολλά παιδιά παραπονιούνται για τέτοιου είδους ασαφείς πόνους στη περίοδο της ανάπτυξής τους. Αυτή η διάγνωση τίθεται με πολύ προσοχή και αφού αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια.

 

-Αντανακλαστικοί πόνοι
Συχνά πάσχει το ισχίο αλλά το παιδί αλγεί στο γόνατο. Πάντοτε πρέπει να ελέγχεται κλινικά το ισχίο, και επί υποψίας να γίνεται ακτινολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος (πιθανή υμενίτιδα ή οστεοχονδρίτιδα –v. Perthes).

 

-Συγγενείς παθήσεις
Δισκοειδής μηνίσκος, συγγενές εξάρθρημα γόνατος, απλασία ή υποπλασία κνήμης ή περόνης, αρθρογρύπωση, αχονδροπλασία και άλλες σχετικά σπάνιες καταστάσεις που κατά κανόνα έχουν σαφές ιστορικό και συγκεκριμένη, συχνά μακροχρόνια αντιμετώπιση.

 

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι υπάρχει πληθώρα αιτίων για να πονούν τα γόνατα των παιδιών.

 

Η προσεκτική λήψη του ιστορικού, η καλή συνεργασία με τους γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον και η διερεύνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρουν τα καλύτερα δυνατά θεραπευτικά αποτελέσματα.

 

Επιμελήτρια Ορθοπαιδικός, Ευρωκλινική Παίδων

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ