Αθήνα, 16-10-2019

Τι λέτε… πάμε μια βόλτα στο Μουσείο;

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*

 

 

Η Αθήνα έχει πλέον  να επιδείξει ένα νέο, σύγχρονο Μουσείο στο οποίο στεγάζονται και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα μοναδικά ευρήματα από την Ακρόπολη. Είναι τιμή να το έχουμε και φυσικά αποτελεί έναν πόλο έλξης για να το επισκεφτούμε.

 

Στην πατρίδα μας τελευταία, γίνονται προσπάθειες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μουσειολόγους και παιδαγωγούς αλλά και από εκπαιδευτικούς, να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο, να το δουν σαν ένα υπέροχο κόσμο ανακάλυψης, πολιτισμού, γνώσης και ευκαιρίας για να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά χρόνο με την οικογένειά τους.

 

Μην τα αφήνουμε όμως όλα στην ευθύνη του σχολείου. Έχουμε κι εμείς ως γονείς την υποχρέωση να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το μουσείο. Το να τα πάμε σε ένα π.χ. μεγάλο μουσείο όπως αυτό της Ακρόπολης, για να δούμε τα εκθέματα, μπορεί να μην εκπληρώσει τους αρχικούς μας στόχους και να καταλήξει σε μια κουραστική και τέλος βαρετή βόλτα για τα παιδιά.

 

Ακόμα θυμάμαι την εκδρομή με την κόρη μου σε ηλικία 7,5 χρονών στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από σχεδόν δύο ώρες περιήγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ήταν τόσο κουρασμένη που δεν συμμεριζόταν άλλο πια τον ενθουσιασμό μου να επισκεφτούμε τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι μια εμπειρία που την θυμάται ακόμα με δυστυχώς όχι ευχάριστα συναισθήματα. Είχα κάνει τότε λάθος.

 

Για να μην πέσετε κι εσείς στα ίδια σφάλματα, πριν ξεκινήσετε την βόλτα σας στο Μουσείο της Ακρόπολης, για παράδειγμα, θα πρέπει να οργανωθείτε. Αν δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από μουσεία, θα τους μιλήσετε και θα τους εξηγήσετε τι είναι το μουσείο και ποιος είναι ο σκοπός του. Υπάρχουν βιβλία που θα σας βοηθήσουν σε αυτό. Να δείτε εικόνες για το μουσείο και τα εκθέματά του, από τους σχετικούς οδηγούς ή από το διαδίκτυο. Να φτιάξετε ένα παραμύθι ή να τους διηγηθείτε κομμάτια από τη μυθολογία για να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον σχετικά με αυτά που θα δείτε. Και φυσικά θα επικεντρωθείτε στα εκθέματα που θα ήθελε να δει το παιδί γιατί διαφορετικά θα το κουράσετε. Τα υπόλοιπα αφήστε τα για μια άλλη φορά, για να σιγοκαίει μέσα του η φλόγα της επόμενης ανακάλυψης.

 

Να έχετε μία υπέροχη βόλτα!

 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ