Αθήνα, 26-05-2019

Τα θέλω μου…τα θέλω σου

Γράφει η ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΕΟΔΟΤΟΥ*

 

Όταν ένα παιδί διαφωνεί με τους ενήλικες άραγε τι να σκέφτεται; Για να βρούμε την απάντηση χρειάζεται απλά να ταξιδέψουμε στα αθώα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας. Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού μοιάζει τόσο απλός και εύκολος ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Για να λυθεί μια παρεξήγηση αρκεί να υποχωρήσει πάντα ο άλλος. Ωστόσο, ο κόσμος δεν είναι πάντα τόσο απλός και εκεί τα παιδιά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους γονείς.


Αλήθεια υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που οι γονείς χρειάζεται να θέτουν όρια στη συμπεριφορά των παιδιών τους; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει. Τα παιδιά χρειάζεται να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα συναισθήματα των φίλων τους αλλά και τα δικά τους. Χρειάζεται να καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις τους και αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.


Η τήρηση των κανόνων αλλά και η εσωτερίκευσή τους είναι μια πολύ σημαντική πρακτική για να αποκτήσουν τα παιδιά όρια στη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά δεν κατανοούν τους κανόνες αμέσως και χρειάζεται να τους εξηγούμε συνέχεια τη λογική συνέπεια των πράξεών τους για να αντιλαμβάνονται τους κανόνες ως μια εσωτερική δύναμη που έχει λογική. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε και εμείς οι ίδιοι τους κανόνες που βάζουμε στα παιδιά. Η συμπεριφορά γεννάει συμπεριφορά! Αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε όρια στη συμπεριφορά μας, είναι μάταιο να προσπαθούμε να μάθουμε τα παιδιά να οριοθετήσουν τη συμπεριφορά τους.


Σίγουρα η κατάκτηση και η εσωτερίκευση των ορίων από τα παιδιά δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή από τους ενήλικες. Αντί να το βάλουμε τιμωρία όταν ξεπεράσει τα όρια, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του.


• Ρωτήστε το γιατί το έκανε αυτό και βοηθήστε το να καταλάβει γιατί δεν έπρεπε να το κάνει.
• Συζητήστε και αποφασίστε μαζί για το τι θα επακολουθήσει την επόμενη φορά.


Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα παιδιά μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους αρκεί να τα βοηθήσουμε να τα καταλάβουν!


*Παιδαγωγός- εκπαιδευτικός, ΜΑ in Education

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ