Tips εξοικονόμησης χρόνου για εργαζόμενους γονείς
Νιώθετε ότι 24 ώρες δεν σας φτάνουν ούτε για τα βασικά; Χαλαρώστε και διαβάστε μερικά tips εξοικονόμησης χρόνου και για να πετύχετε την ιδανική ισορροπία μεταξύ δουλειάς και καθημερινότητας, που έχουν δοκιμαστεί από το χρόνο και από γονείς, που εργάζονται, όπως εσείς.
Στο σπίτι:
- Οργανωθείτε. Φτιάξτε ξεχωριστούς φακέλους για τη δουλειά, το κάθε παιδί και το σπίτι σας και φυλάξτε εκεί όλα τα έγγραφα που αφορούν τον κάθε τομέα, ώστε να μη χάνετε χρόνο αναζητώντας τα.
- Προγραμματίστε. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να γλιτώσετε κάποιες δουλειές ή να συνδυάσετε άλλες. Ετοιμάστε τα δεκατιανά των παιδιών την ώρα που περιμένετε να γίνει το φαγητό, το προηγούμενο βράδυ, ή χρησιμοποιήστε για το δείπνο τα σκεύη που μόλις πλύθηκαν από το πλυντήριο.
- Επιλέξτε. Τι σας είναι αδύνατο να αντέξετε και με τι μπορείτε να συμβιβαστείτε; Ίσως να σιχαίνεστε το βρόμικο πάτωμα αλλά να μπορείτε να ζήσετε και με ασιδέρωτα ρούχα.
- Αξιοποιήστε το νεκρό χρόνο. Πληρώστε online τους λογαριασμούς σας την ώρα που περιμένετε σε κάποιον γιατρό και κάνετε τα τηλεφωνήματά σας ενώ περπατάτε από το αυτοκίνητό σας στο γραφείο.
- Ζητήστε βοήθεια. Ακόμα κι αν δεν έχετε συγγενείς που να μπορούν να σας υποστηρίξουν, μπορείτε να αλληλοβοηθηθείτε με κάποιον άλλο γονιό από το φιλικό περιβάλλον των παιδιών σας. Εάν, δε, είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι, τότε σίγουρα θα σας καταλάβουν!
- Αναθέστε δουλειές. Και τα παιδιά μπορούν να μαγειρέψουν κάτι εύκολο, να ποτίσουν τις γλάστρες ή να κατεβάσουν τα σκουπίδια.
- Δικτυωθείτε. Χρησιμοποιήστε το ίντερνετ για να κάνετε πληρωμές, να παραγγείλετε ψώνια από το σούπερ μάρκετ, να παραγγείλετε δώρα για γενέθλια και γιορτές. Γλιτώνετε χρόνο και από τις μετακινήσεις και από το άσκοπο ψάξιμο και την αναμονή στα μαγαζιά.
- Τακτοποιήστε. Όταν θυμάστε να βάζετε το κάθε πράγμα στη θέση του, γλιτώνετε χρόνο και από το συγύρισμα και από το ψάξιμο για το πού είναι το καθετί.
- Ομαδοποιήστε. Βάλτε σε ένα σημείο τις ομπρέλες της οικογένειας, τα είδη καθαρισμού, τα κλειδιά όλων κλπ. Έτσι θα ξέρετε αυτομάτως που να αναζητήσετε αυτό που ψάχνετε.
- Κάθε φορά που μαγειρεύετε, διπλασιάστε τις ποσότητες της συνταγής και καταψύξτε τις έξτρα μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο και εσείς θα έχετε να φάτε κάτι στο γραφείο, αλλά και να αφήσετε σπιτικό φαγητό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
- Χρησιμοποιήστε δύο καλάθια για τα άπλυτα, ένα για τα λευκά και ένα για τα χρωματιστά. Έτσι δε χρειάζεται να ξεχωρίζετε τα ρούχα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο.
- Την ώρα που μαγειρεύετε, συγκεντρώστε όλα τα σκουπίδια που παράγετε σε μία και μοναδική γαβάθα που θα αδειάσετε μετά, αντί να πηγαινοέρχεστε στα σκουπίδια διαρκώς.
- Φτιάξτε το σαββατοκύριακο μια λίστα με τα γεύματα της εβδομάδας και με τα υλικά που θα χρειαστείτε για το καθένα απ’ αυτά.
- Ορίστε ότι όποιος χρησιμοποιεί την τελευταία δόση από κάτι (είτε αυτό είναι βούτυρο είτε σαπούνι) έχει την ευθύνη να το καταγράψει στη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας.
- Ζητήστε από τους φίλους σας να μοιραστούν μαζί σας τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές τους και στείλτε τους κι εσείς τις δικές σας.
- Φτιάξτε μία και μοναδική λίστα για τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις. Γλιτώνετε χρόνο από το να διπλοτσεκάρετε τη διαθεσιμότητά σας και έχετε μια πολύ καλύτερη, συνολική εικόνα της καθημερινής σας ζωής.
- Φροντίστε να έχετε πάντα ένα plan b για τη φροντίδα των παιδιών όσο εσείς βρίσκεστε στη δουλειά. Θα γλιτώσετε πολύ άγχος αλλά και χρόνο από τις επείγουσες καταστάσεις.
- Παραιτηθείτε από την τελειότητα: αυτό θα σας βοηθήσει να τελειώνετε την κάθε δουλειά στο χρόνο που έχετε ορίσει γι’ αυτήν, αλλά και να μη διστάζετε να αναθέτετε δουλειές σε άλλους (ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε ότι δε θα τις κάνουν τόσο καλά όσο εσείς).
- Ανακατέψτε. Kαθιερώστε τα σμούθις για πρωινό. Ρίχνετε στο μπλέντερ τα φρούτα, το γιαούρτι ή το γάλα, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς που έχετε αποφασίσει από το προηγούμενο βράδυ και έχετε έτοιμο ένα θρεπτικό πρωινό για όλη την οικογένεια.
- Κοιμηθείτε αρκετά. Αν σέρνεστε την επόμενη μέρα, περισσότερο χρόνο θα σπαταλήσετε παρά θα εξοικονομήσετε στο τέλος.
- Αφήστε τους γύρω σας να διαχειριστούν μόνοι τους τις ευθύνες τους – σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παιδιά, ο σύντροφος, οι γονείς αλλά και οι συνεργάτες σας.
Και στη δουλειά:
- Πάρτε τον έλεγχο των συναντήσεων. Σε meetings που ξέρετε ότι κρατάνε αδικαιολόγητα πολύ, μη διστάσετε να «κρατάτε χρόνο». Ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες ότι έχουν ακόμα 30 ή 20 ή 10 λεπτά στη διάθεσή τους, αναγκάζετε τους πάντες να γίνουν πιο σαφείς και συγκεκριμένοι και να μη σπαταλάνε αδικαιολόγητα το χρόνο της ομάδας.
- Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο Πομοντόρο: ασχοληθείτε με μία από τις δουλειές που έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα για 25 λεπτά. Η πίεση χρόνου σας αναγκάζει να γίνετε παραγωγικός/η και το μικρό διάλειμμα που ακολουθεί σας ξεκουράζει, ώστε να είστε εξίσου αποδοτικός/η και το επόμενο 25λεπτο.
- Βάλτε ένα όριο στο χρόνο που περνάτε στο ίντερνετ – όπως ακριβώς κάνετε και με τα παιδιά σας.
Τέλος, μοιραστείτε αυτά τα tips με φίλους και γνωστούς και βοηθήστε και άλλους εργαζόμενους γονείς να γίνουν παραγωγικοί, όπως εσείς. Καλή επιτυχία!
Πηγή: as-milisoume.gr