Τι εστί φιλία;
Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*
Ο Αριστοτέλης λέει: «Μια ψυχή σε δύο σώματα» και συνεχίζει στα «Ηθικά Νικομάχεια» ότι η φιλία είναι η απόλαυση που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο ή βρίσκουν ευχαρίστηση στα ίδια πράγματα. Η φιλία είναι δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους που περικλείει σημαντικές έννοιες όπως: αγάπη, στοργή, σεβασμός, εκτίμηση κατανόηση, βοήθεια και στήριξη σε στιγμές κρίσης. Είναι πίστη και αφοσίωση που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο σημείο του αλτρουισμού και της αυτοθυσίας.
Ο ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ τονίζει ότι η κατάκτηση της ψυχικής υγείας προϋποθέτει την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της ικανότητας να κάνουμε βαθιές φιλίες. ΄Έρευνες και πειράματα έχουν αποδείξει ότι η φιλία θεραπεύει το στρες που νοιώθουμε στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Ιδιαίτερα στα παιδιά αποτελεί σημαντικό στάδιο της φυσιολογικής συναισθηματικής και ψυχολογικής ανάπτυξής διότι ευνοεί την ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών τους. Στις ΗΠΑ, έρευνα κατέδειξε ότι παιδιά που φτάνουν στο Δημοτικό χωρία να έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις, είναι λιγότερο πρόθυμα να μάθουν, δεν καταφέρνουν να συντονιστούν με την υπόλοιπη τάξη και η βαθμολογία τους είναι χαμηλή. Η φιλία αυξάνει την αυτοεκτίμηση διότι μέσα από το φίλο/η ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.
Το να μάθουν τα παιδιά να μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, να εμπιστεύονται τους άλλους είναι ουσιώδες όχι μόνο γι’ αυτά αλλά και για το συμφέρον όλης της ανθρωπότητας.
Η Janet kornblum αναφέρει ότι το 25% των Αμερικανών δεν έχει κανέναν για να εκμυστηρευτεί τα προβλήματά του. Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι μοναχικοί. Αιτία η έλλειψη προσωπικού χρόνου για επαφές, αλλά και η χρήση τεχνολογικών συσκευών όπως το iPod, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στα παιδιά.
Η μη ύπαρξη φίλων δηλώνει συναισθηματική διαταραχή που πιθανώς να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλούν κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Άτομα χωρίς σταθερές φιλίες μπορούν να φτάσουν και στην αυτοκτονία.
Γι’ αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσουν φιλίες από το οικογενειακό αλλά και το εξωοικογενειακό περιβάλλον. Είναι ζωτικής σημασίας οι αληθινές φιλίες σε μια κοινωνία παραγωγής και κατανάλωσης για να μπορέσουν τα παιδιά να είναι συναισθηματικά υγιή και να συνυπάρξουν αρμονικά με τους άλλους όπως λέει ο Freud.
«Μην περπατάς μπροστά μου. Ίσως να μην ακολουθήσω.
Μην περπατάς πίσω μου. Ίσως να μη σε οδηγήσω.
Περπάτησε δίπλα μου και απλά μείνε φίλος μου».
(Albert Camus)
* Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική