Αθήνα, 28-05-2020

Πες μου τι φοράς… να σου πω ποιος είσαι!..

Γράφει η ΒΑΝΕΣΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*

 

 

…«Τι να φορέσω σήμερα;»...

 

Μια ερώτηση που - φυσιολογικά - απασχολεί συχνά πολλούς από μας πριν από μια σπουδαία συνάντηση, ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός, ένα καθοριστικό ραντεβού.

 

Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση απασχολεί πια το μυαλό όλο και περισσότερων ανθρώπων και μάλιστα όλο και μικρότερων ηλικιών!

 

Είναι πραγματικά πολύ περίεργο να βλέπεις παιδάκια του νηπιαγωγείου να έρχονται σε καθημερινή βάση αργοπορημένα, λόγω των καυγάδων με τις μαμάδες για το τι θα βάλουν στο σχολείο. Και τελικά να φορούν αυτό που θέλουν και να έχουν προβλήματα με την τουαλέτα, τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες της ομάδας, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικά πράγματα από την παρέα τους και την καθημερινότητά της.

 

Ή εφήβους, που από την προηγούμενη μέρα πρέπει να το έχουν «μελετήσει το θέμα», ώστε το πρωί που θα σηκωθούν, τα ρούχα τους να τους περιμένουν έξω από την ντουλάπα, έτοιμα προς … «εντυπωσιασμό»!

 

Και αναρωτιέμαι… Είναι στα αλήθεια τόσο σημαντικό; Πότε μάθαμε να συνδέουμε τον εαυτό μας τόσο πολύ με τη «μορφή»;

 

Σίγουρα η κάθε περίσταση ζητάει συγκεκριμένη ένδυση. Έτσι στην τελική ξεχωρίζουν κι οι μέρες. Που δεν είναι όλες ίδιες! Μου αρέσουν ακόμα εκείνες που αποτελούν ορόσημο, ανάπαυλα της καθημερινότητας, ευχάριστο διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας.

 

Και ίσως αποκτούν ξεχωριστό νόημα μέσα από τον τρόπο που θα ετοιμαστούμε για αυτές. Δεν γίνεται μια καθημερινή μέρα στο σχολείο να εξισώνεται π.χ. με τις γιορτές για τα Χριστούγεννα, με τα γενέθλια ή μια γιορτή.

 

Σημαντικό ωστόσο είναι να μάθουν τα παιδιά να ντύνονται ανάλογα με την περίσταση, κοιτάζοντας πρώτα από όλα την άνεσή τους.

 

Στο σχολείο – που δεν είναι πασαρέλα! – προτιμήστε για τα παιδιά σας ρούχα «εύκολα», όχι πολύ ζεστά (παντού πια υπάρχει κεντρική θέρμανση!) και δώστε την ικανοποίηση, ακόμα και στα μικρότερα, ότι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, αποφεύγοντας τα περίεργα κουμπώματα, δεσίματα, τιράντες και ότι άλλο επιβάλλει η μόδα.

 

Φροντίστε να είναι τα παιδιά πάντα καθαρά. Είναι πολύ όμορφο να μοσχομυρίζουν τα μαλλιά τους και τα νύχια τους να είναι περιποιημένα. Αυτό θα τα κάνει να αγαπήσουν τον πραγματικό εαυτό τους, έξω από ρούχα, φίρμες και ταμπέλες. Και θα φέρει και τους άλλους κοντά τους.

Δώστε έμφαση στις μέρες που για σας ξεχωρίζουν και καλούν για μια διαφορετική «αμφίεση»! Τότε μπορούμε να βάλουμε «τα καλά μας» και να το απολαύσουμε! Θα ξέρουμε τι γιορτάζουμε και θα τιμήσουμε τη μέρα μας με τη σωστή προετοιμασία!

 

Δώστε εσείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Άλλωστε στην καθημερινότητά μας έχουμε να ανέβουμε όλοι πολλά «βουνά».

 

«Πώς θα γίνει αυτό μέσα στις καινούργιες μου γόβες Manolo Blahnik»;

 

Γίνεται να ανέβεις το βουνό με «γόβα στιλέτο»;

 

ΟΧΙ! Ας τις κρατήσουμε για τα Χριστούγεννα!

 

Για την καθημερινότητα επιλέγω παπούτσια πεζοπορίας και νιώθω έτοιμη για την πρόκληση και την περιπέτεια της ζωής!

 

 

*Νηπιαγωγός, Κηφισιά , Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ