Αθήνα, 18-04-2024

Μια παιδίατρος εξηγεί πότε και γιατί μια νέα μαμά δεν πρέπει να πανικοβάλλεται

Είναι φυσιολογικό για κάθε νέα μαμά να έχει τις ανησυχίες της και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει όλα όσα συμβαίνουν σ’ εκείνη και το μωρό της με απόλυτη ψυχραιμία. Κι όμως, αν και η έντονη ανησυχία είναι μέρος της πρωτόγνωρης εμπειρίας, οι νέες μαμάδες δε χρειάζεται να αγωνιούν με κάθε κλάμα του μωρού τους ή κάθε φορά που βγάζει ένα σπιθουράκι αφού, συχνά, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Ως μητέρα δύο παιδιών, αυτή η παιδίατρος μας εξηγεί απλά πότε μια νέα μαμά δεν πρέπει να αγωνιά χωρίς λόγο.

Ο θηλασμός δεν είναι εύκολο πράγμα
«Προσωπικά, μου πήρε δύο εβδομάδες (για το κάθε παιδί) μέχρι να μάθω να θηλάζω σωστά. Οι θηλές μου πονούσαν πολύ και πήρε αρκετό χρόνο να συνηθίσει το δέρμα μου στην καταπόνηση από τα ρουφήγματα – οι ειδικές κρέμες βοηθούν πολύ. Μην ανησυχήσετε και μη σκεφτείτε να τα παρατήσετε αν πονάτε πολύ, αφού δε σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Ούτε, φυσικά, αν το μωρό σας ζητά το στήθος σας συνεχώς. Είναι φυσιολογικό, αφού τα παιδιά που θηλάζουν τρώνε πιο συχνά στις αρχές. Αυτό γίνεται επειδή η διαδικασία του θηλασμού είναι αυτή που λέει στο σώμα να παραγάγει περισσότερο γάλα. Παρ’ όλ’ αυτά, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να ξέρετε που βαδίζετε.»

 

Το μωρό χάνει λίγο βάρος στις αρχές
«Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα μωρό να χάνει λίγο βάρος – το αναμενόμενο είναι έως 10% – την πρώτη εβδομάδα. Αν το δικό σας είναι μέσα στο όριο και ταυτόχρονα δείχνει υγιές από όλες τις απόψεις, μην ανησυχήσετε καθόλου και μην συμπληρώσετε τη διατροφή του με φόρμουλα, αφού είναι βάρος που θα το ξαναπάρει σε δύο εβδομάδες περίπου. Αν πάλι, η μείωση είναι μεταξύ 10 και 15%, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πώς πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή του παιδιού.»

 

Μωρό είναι και θα κλάψει
«Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει το μωρό σας να επικοινωνήσει μαζί σας – δεν έχει ακόμη κανέναν άλλο τρόπο να εκφραστεί. Οπότε, κλαίει για πολλούς διαφορετικούς λόγους: πεινάει, ζεσταίνεται, κρυώνει, βαριέται, θέλει χάδια κλπ. Και φυσικά, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι το μωρό πονάει ή έχει κάτι ανησυχητικό. Θέλει χρόνο, αλλά σιγά σιγά θα μάθετε σε τι αντιστοιχεί το κάθε κλάμα και θα αρχίσετε να ελέγχετε απόλυτα την κατάσταση.»

 

Οι κολικοί είναι μέσα στο πρόγραμμα
«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τους κολικούς, δηλαδή το αδικαιολόγητο και ασταμάτητο κλάμα του μωρού που ξεσπά απ’ το πουθενά. Εμείς οι γιατροί λέμε ότι το μωρό έχει κολικούς όταν, για τουλάχιστον 3 ημέρες μέσα σε μια εβδομάδα, κλαίει για πάνω από 3 ώρες. Το βλέπετε να δυσφορεί και να μοιάζει θυμωμένο ή σφιγμένο και νομίζετε ότι το μωρό σας έχει κάτι. Αλλά μετά από λίγη ώρα, ηρεμεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα και δεν ξέρετε τι να υποθέσετε. Το σίγουρο είναι ότι οι κολικοί σταματούν συνήθως μετά από 3-4 μήνες. Στο μεταξύ, δοκιμάστε να κρατήσετε την κοιλίτσα του ζεστή, να το κουνήσετε ή να του κάνετε ήχους για να σωπάσει. Προσωπικά, όταν διάβασα ότι οι κολικοί είναι σπάνιοι σε κουλτούρες που συνηθίζεται ο μάρσιππος, άρχισα να τον φοράω και μέσα στο σπίτι και αποδείχτηκε θαυματουργός!»

 

Η εγκυμοσύνη έχει και 4ο τρίμηνο
«Τους πρώτους 3 μήνες, το μωρό θα ‘θελε να είναι ακόμη στη μήτρα, οπότε τείνει να προσκολλάται στο σώμα της μητέρας. Γι’ αυτό και ο μάρσιππος είναι μια πολύ καλή λύση στην αρχή (πέρα απ’ τους κολικούς). Έχετε υπ’ όψιν, επίσης, ότι στο μωρό αρέσει να κινείται – ήδη από τη μήτρα – και ότι μπορεί να κοιμηθεί άνετα ακόμη και όταν έχει θόρυβο γύρω του. Άλλωστε, πριν βγει στον κόσμο, άκουγε αδιάκοπα τους ήχους της καρδιάς και του σώματός σας.»

 

Τα εξανθήματα δεν είναι πάντα ανησυχητικά
«Τις περισσότερες φορές, τα εξανθήματα στα μωρά προκαλούνται από ιώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κάτι δραστικό που μπορείτε να κάνετε. Τις αντιμετωπίζει συνήθως το σώμα του παιδιού, από μπονο του, μέχρι να κάνουν τον κύκλο τους. Σε πρώτη φάση, έχετε απλώς το νου σας και αν τα εξανθήματα επιμείνουν μετά από λίγες μέρες, μιλήστε με τον γιατρό σας.»

 

Ο πυρετός είναι και καλό πράγμα
«Εμείς οι παιδίατροι δεν ανησυχούμε μόλις δούμε πυρετό γιατί ξέρουμε πως βοηθά το μωρό να καταπολεμήσει αυτό που έχει. Μας ανησυχεί μόνο όταν συμβαίνουν πριν τις 90 ημέρες και όταν περάσουν τους 38 βαθμούς. Στο πρώτο τρίμηνο, ο πυρετός είναι φυσιολογικός μόνο μετά από εμβολιασμό και οι σουβλιές κρατούν το πολύ για 48 ώρες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το μόνο δυσάρεστο είναι ότι το παιδί πονάει. Αντιμετωπίστε, λοιπόν, τον πόνο με κάποιο παυσίπονο για μωρά.»

 

Η παλινδρόμηση δεν επηρεάζει το μωρό
«Η παλινδρόμηση είναι φυσιολογική στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και αποτελεί λόγο ανησυχίας μόνο όταν το μωρό σας δεν παίρνει βάρος ή του προκαλεί έντονο πόνο. Είναι πολύ σπάνιο το παιδί να κλαίει εξαιτίας της παλινδρόμησης. Θυμάμαι τον γιο μου, ο οποίος έκανε εμετό μετά από κάθε γεύμα, αλλά δεν έδειχνε καμία δυσφορία γι’ αυτό. Όπως τα περισσότερα μωρά, το ξεπέρασε όταν άρχισε να στέκεται και να τρώει στερεά τροφή. Γι’ αυτό, μη βιαστείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο, δεν υπάρχει λόγος.»

 

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν πιο αραιές κενώσεις
«Ως τις 4-6 εβδομάδες, τα μωρά έχουν κενώσεις σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Ύστερα, τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα, έχουν κενώσεις κάθε μέρα – είναι μαλακά και κίτρινα. Το μητρικό γάλα, όμως, μπορεί να προκαλέσει έως και 1 κένωση στις 10 μέρες – ο γιος μου π.χ. είχε 1 κάθε 7 μέρες – αφού μεταβολίζεται εντελώς διαφορετικά και το σώμα απορρίπτει ένα πολύ μικρό μέρος του. Οπότε, αν το μωρό σας δεν «τα κάνει» κάθε μέρα, αλλά αναπτύσσεται και ουρεί κανονικά, μην ανησυχήσετε χωρίς λόγο και μην αρχίσετε να του δίνετε χυμό δαμάσκηνο. Ανησυχήστε μόνο, αν είστε εσείς δυσκοίλια γιατί τότε θα είναι κι εκείνο και θα το καταλάβετε από τη σκληρή μορφή που θα έχουν τα κακά του. Σ’ αυτήν την περίπτωση, αρχίστε να πίνετε περισσότερο νερό και να τρώτε περισσότερα φρούτα και φυτικές ίνες.»

 

Ο απογαλακτισμός δεν είναι και τόσο δύσκολος
«Μπορείτε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό από τους 4 μήνες, αν νομίζετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο. Στη θέση σας, θα απέφευγα τα γλυκά για αρχή. Οι γευστικοί κάλυκες ενός μωρού είναι έτοιμοι να υποδεχτούν όλες τις γεύσεις και αν αρχίσετε με κάτι πιο υγιεινό, οι πιθανότητες να τρώει τα λαχανικά του αργότερα αυξάνονται. Αποφύγετε επίσης να ξινίζετε όταν ξινίζει κι κι εκείνο – π.χ. αν φάει μπρόκολο – γιατί μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι αυτό που τρώει δεν είναι καλό. Κατά τον απογαλακτισμό, το παιδί μπορεί να είναι δυσκοίλιο. Μην ανησυχήσετε, απλώς φροντίστε να πίνει νερό με τα γεύματά του.»

 

 

 

Πηγή: thelondonmother.net

Εμείς το διαβάσαμε: www.mama365.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ