Αθήνα, 03-06-2020

Κοντό, χοντρό, άσκημο… ε, και;

Γράφει η ΞΑΝΘΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*

 


Η αντίληψη που έχει ένα παιδί για τη φυσική του εμφάνιση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής του. Στην προσχολική ηλικία συνήθως οι αξιολογήσεις των παιδιών για τα φυσικά τους προσόντα είναι θετικές κι αυτό γιατί ακόμη δεν είναι σε θέση να κρίνουν με αντικειμενικό τρόπο τα διάφορα δεδομένα. Αργότερα, και καθώς τα παιδιά εντάσσονται στο σχολικό περιβάλλον, η φυσική τους εμφάνιση τα απασχολεί σταδιακά όλο και περισσότερο (αν και με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φύλο) και είναι πιο ευάλωτα απέναντι στη γνώμη των άλλων.

 

Στα παιδιά, οποιαδήποτε – έστω και ελαφριά – φυσική μειονεξία ή διαφορετικότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που σκέφτονται για τον εαυτό τους και τοποθετούνται μέσα στο σύνολο. Για παράδειγμα, ένα συγκριτικά μικροκαμωμένο παιδί, μπορεί να μοιάζει μικρότερο από την ηλικία του, να δυσκολεύεται να γίνει αποδεκτό από παρέα συνομηλίκων του, να αισθάνεται λιγότερο δυνατό.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση;
• Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί. Ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει για τις σκέψεις του, για το πώς νιώθει. Αν το συγκεκριμένο θέμα το δυσκολεύει, αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού ούτε για το ίδιο, ούτε για εσάς.
• Εκφράστε του την αγάπη σας και την αποδοχή σας σε κάθε ευκαιρία, χωρίς όμως αυτό να παίρνει διαστάσεις οίκτου ή υπερβολής. Φροντίστε να συνειδητοποιήσει το παιδί τα δικά του δυνατά σημεία ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του και να μην επικεντρώνεται στις αδυναμίες του.
• Δείξτε στο παιδί ότι και άλλοι άνθρωποι γύρω του ίσως δεν είναι ευχαριστημένοι από την εμφάνισή τους ή έχουν κάποιο χαρακτηριστικό που τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι καθρεφτίζει συνήθως τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας.
• Παροτρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που αναδεικνύει τις δυνατότητές του και το κάνει να αισθάνεται περήφανο για τον εαυτό του. Η ενασχόληση με κάποιο σπορ για παράδειγμα, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή του σχετικά με τη φυσική του εμφάνιση.
• Προσέξτε τα δικά σας πρότυπα και τον τρόπο που αυτά περνούν στο παιδί. Αν εσείς οι ίδιοι δίνετε υπερβολική σημασία στη φυσική σας εμφάνιση, είναι δύσκολο να πείσετε το παιδί ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία γι’ αυτό.

 

Σε γενικές γραμμές, η φυσική εμφάνιση είναι ένας τομέας τα δεδομένα του οποίου δύσκολα αναντρέπονται: το παιδί για παράδειγμα δεν μπορεί να κάνει κάτι για το ύψος του ή για κάποιο εκ γενετής σημάδι που ενδεχομένως έχει. Ωστόσο, αυτό στο οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε, είναι να μην είναι αυτό το δεδομένο εκείνο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί το παιδί τον εαυτό του.

 


*Ψυχολόγος, MSc ψυχολογίας

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ