Αθήνα, 18-01-2021

Και ο ουρανός γέμισε πυροτεχνήματα…

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΗΚΟΣ*


Το Πάσχα φέτος ήρθε νωρίς και οι μικροί μας φίλοι περιμένουν με αγωνία να αποδράσουν με τους γονείς τους στην ελληνική ύπαιθρο. Στο μυαλό τους έρχονται στιγμές από τον εορτασμό της ανάστασης κατά τη διάρκεια του οποίου βεγγαλικά φωτίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Για τους ενήλικες η εκτόξευση ενός πυροτεχνήματος προς τον ουρανό είναι ένα φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό. Για τους μικρούς όμως το φαινόμενο είναι σχεδόν μαγικό και αδυνατούν να δώσουν εξήγηση.

 

Στηριζόμενοι σε αυτό το γεγονός οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους όχι μόνο την ανύψωση των πυροτεχνημάτων αλλά και την κίνηση των πυραύλων και των αεροπλάνων, σκηνές πολύ συνηθισμένες στις παιδικές σειρές. Για αυτό απαιτείται η προμήθεια ενός μπαλονιού το οποίο είναι χρήσιμο να έχει σχήμα κυλινδρικό. Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κατά προτίμηση στο σαλόνι του σπιτιού, οι γονείς θα γεμίσουν το μπαλόνι με αέρα χωρίς να κλείσουν ερμητικά το στο στόμιό του και στη συνέχεια θα το απελευθερώσουν. Το μπαλόνι θα διαγράψει την πορεία του, η οποία δεν είναι ελεγχόμενη για το λόγο αυτό απαιτείται προσοχή για να μην γίνουν τυχόν ζημιές και στη συνέχεια θα προσγειωθεί χωρίς αέρα, ξεφούσκωτο, σε κάποιο σημείο του δωματίου. Κατόπιν το συγκεκριμένο πείραμα μπορεί να επαναληφθεί και από τους ίδιους τους μικρούς μας φίλους.

 

Με έναυσμα το συγκεκριμένο γεγονός οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν ότι με τον τρόπο αυτό επιτελείται η προώθηση των πυραύλων και των αεροπλάνων. Δηλαδή με την εκτόξευση αερίων προς τα πίσω και την κίνηση του πυραύλου / αεροπλάνου προς τα εμπρός. Τα αέρια παράγονται από τα καύσιμα που περιέχονται στον πύραυλο / αεροπλάνο. Η διαφορά με την περίπτωση του μπαλονιού είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της κατεύθυνσης που θα κινηθεί ο πύραυλος ή το αεροπλάνο κάτι το οποίο εξασφαλίζεται με τη χρήση πηδαλίου κάτι αντίστοιχο με το τιμόνι στα αυτοκίνητα.

 

Καλό Πάσχα και να θυμόμαστε ότι τα πυροτεχνήματα είναι μεν εντυπωσιακά αλλά και επικίνδυνα. Απαιτείται προσοχή και να τα χρησιμοποιούν μόνο εκπαιδευμένοι ενήλικες.

 

 

* Χημικός, MSc, υπ. διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ