Αθήνα, 25-08-2019

Διαδίκτυο… ποιος ελέγχει αυτό το μαγικό ραβδί;

Γράφει η ΒΙΚΥ ΜΑΡΑ*


Τα παιδιά σήμερα από την προσχολική ηλικία χρησιμοποιούν με ευχέρεια τον υπολογιστή. Μπορούν να παίζουν παιχνίδια, να γράφουν λέξεις. Ο υπολογιστής υπάρχει στο σπίτι, στο σχολείο. Και φυσικά το διαδίκτυο που ανοίγει παράθυρα στη γνώση, διόδους επικοινωνίας, μοιάζει λίγο με το μαγικό ραβδί, μεταφέρει τα παιδιά σε άλλους κόσμους.

 

Νομίζω ότι η βασική διαφορά υπάρχει στο ποιος κρατά και χειρίζεται αυτό το μαγικό ραβδί. Εμείς οι γονείς πρέπει να χειριζόμαστε αυτό το μαγικό ραβδί και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα το διαδίκτυο. Εμείς καλούμαστε να βάζουμε όρια στο χρόνο που περνά στο διαδίκτυο, να ελέγχουμε τα sites που επισκέπτονται, να μιλάμε στα παιδιά μας και να τους εξηγούμε πώς να χειρίζονται αυτό τον κόσμο των θαυμάτων. Βέβαια αυτό προϋποθέτει δική μας ενημέρωση και εγρήγορση. Προσωπικά, με τις κόρες μου επισκεπτόμαστε sites στο διαδίκτυο και παίζουμε παιχνίδια παρέα. Η αλήθεια είναι ότι πιάνω τον εαυτό μου να «κολλάει» κάποιες φορές. Τότε εξηγώ στα παιδιά μου ότι αφού αυτό, η επιθυμία δηλαδή να συνεχίσουμε να παίζουμε, μπορεί να συμβεί σε εμάς, τους ενήλικες, πόσο πιο εύκολο είναι να εθιστούν εκείνα. Στη συνέχεια τους μιλώ για όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που κινδυνεύουμε να χάσουμε αν μας συμβεί αυτό και επιλέγουμε να κάνουμε κάτι άλλο παρέα, μια βόλτα, κινηματογράφο, επιτραπέζιο. . .

 

Το διαδίκτυο υπάρχει στη ζωή μας, είναι εκεί με όλα τα θετικά και αρνητικά και πιστεύω ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, να το χρησιμοποιούν σωστά.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ