Αθήνα, 18-01-2021

Διαδίκτυο… νέα μορφή εθισμού

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*

 


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για εθισμό σε παραισθησιογόνες ουσίες, στο αλκοόλ, στο κάπνισμα. Δυστυχώς, με την ευρεία εξάπλωση του διαδικτύου μιλάμε για μια νέα μορφή εθισμού, τον εθισμό στο Internet, που χτυπάει κυρίως τις νεαρές ηλικίες, τα παιδιά μας.

 

Όταν ένα παιδί ή έφηβος περνά με τις ώρες πάνω από τον υπολογιστή εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων τους, τότε οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουμε γιατί μπορεί το παιδί μας να δείχνει σημάδια εθισμού.

 

Ο εθισμός προκαλεί ψυχική διαταραχή καθώς και σωματική βλάβη. Το σύνδρομο του εθισμού προσβάλλει κυρίως τα μοναχικά παιδιά, εκείνα που αισθάνονται μόνα και παραμελημένα από τους γονείς, τα ντροπαλά και μη δημοφιλή παιδιά στο σχολείο, που εισπράττουν την απομόνωση από τους συμμαθητές τους, αυτά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

Όμως τι κάνουμε ως γονείς; Σίγουρα αν το παιδί μας έχει εθιστεί θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια παιδοψυχολόγου ή ειδικού συμβούλου.

 

Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο. Η πολύ καλή σχέση και επικοινωνία μαζί τους μας πληροφορεί για τους φίλους, τις συνήθειες τους και τι τους ενδιαφέρει στο διαδύκτιο. Μια σοβαρή και εποικοδομητική κουβέντα για τη σωστή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και τους κινδύνους του θα τα βοηθήσει πραγματικά. Να τα ενθαρρύνουμε να έχουν αναπτυγμένη κοινωνική ζωή ώστε να μην βρίσκουν καταφύγιο στα chat rooms είναι πολύ σημαντικό.

 

Ούσα και εγώ μητέρα μιας έφηβης κόρης έχουμε συζητήσει σχετικά με αυτό το θέμα. Βέβαια η κουβέντα μας πάνω σε αυτά τα θέματα ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί. Όπως μου αποκάλυψε έχει δεχτεί αρκετές φορές «παραπλανητικά μηνύματα», καθώς σέρφαρε στο Internet. «Τι κάνεις όταν τα βλέπεις;» την ρώτησα «Ε… καμιά φορά τα ανοίγω...Αλλά δεν επηρεάζομαι από αυτά», ήταν με μεγάλη αυτοπεποίθηση η απάντηση της. 

 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ