Αχανής κυβερνοχώρος!..
Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ*
Το διαδίκτυο είναι εργαλείο και όχι παιχνίδι. Προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών ευκαιριών και έναν αστείρευτο πλούτο πληροφοριών. Η υπερβολή ωστόσο, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σκιάζει τα σημαντικά οφέλη και οδηγεί σε προβλήματα. Η ευθύνη της προστασίας του βρίσκεται στα χέρια των γονέων του.
Είναι σημαντικό, όταν συμβουλεύουμε τα παιδιά μας, να τους εξηγούμε και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υιοθετήσουν τη συμβουλή μας. Για παράδειγμα, όταν λέμε σε ένα παιδί να μην ανοίγει ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστη πηγή, πρέπει να του εξηγούμε και το λόγο, ότι δηλαδή μπορεί να περιέχουν ιούς. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι παίζουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση. Πρέπει να προσκαλούνται να πουν τη γνώμη τους και να εκφράσουν τις ιδέες τους. Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να αξιολογεί ποια είναι η σωστή και ποια η ψευδής πληροφόρηση στο Διαδίκτυο, τι είναι καλό και τι κακό.
Το σημαντικότερο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουν οι γονείς, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι το μέσο, αλλά και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια, θα πρέπει οι γονείς να μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο, αφού κάτι τέτοιο είναι δύσκολο κυρίως για τους ενοχικούς γονείς στις μέρες μας.
O υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Ίντερνετ. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να «κολλήσουν» σε online δραστηριότητες όπως παιχνίδια με πολλούς χρήστες, άμεσα μηνύματα, πορνογραφία και chat rooms.
«Η προστασία των παιδιών και των νέων σε σχέση με τα μέσα πληροφόρησης είναι θεμέλιος λίθος στην εκπαίδευση, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε μια ασφαλή ζώνη, που προστατεύει την παιδικότητά τους»
Jean-Jacques Rousseau
*Ψυχολόγος, φιλόλογος