Ο δεκάλογος του καλού δασκάλου...
Γράφει η ΞΑΝΘΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι συνήθως ένα στρεσογόνο γεγονός για τα μικρά παιδιά. Ο αποχωρισμός από τους γονείς και από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον φόβο απέναντι στο καινούριο και το άγνωστο, είναι συναισθήματα που εγείρουν αναστάτωση, αγωνία, ανασφάλεια.
Ωστόσο, οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι δύσκολες όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Οι τελευταίοι μάλιστα, είναι επιφορτισμένοι με ένα διπλά δύσκολο έργο, καθ’ ότι χρειάζεται όχι μόνο να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της τάξης αλλά και να διαχειριστούν την προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Γι’ αυτό εσείς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να:
1. Αποβάλλετε το άγχος και τη νευρικότητα, όσο αυτό είναι εφικτό. Αυτά είναι συναισθήματα που επηρεάζουν ακόμη και ασυνείδητα τη συμπεριφορά μας και μπορούν να μεταδοθούν στους μικρούς μαθητές άθελά σας. Ορίστε κάποιους βασικούς στόχους για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και οργανώστε σχέδια για να τους πετύχετε.
2. Αναζητήστε πληροφορίες για τους μαθητές σας αν έχετε τη δυνατότητα. Μάθετε κάποια βασικά πράγματα για το κάθε παιδί – αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο σίγουροι και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.
3. Την πρώτη μέρα υποδεχτείτε το κάθε παιδί στην πόρτα της αίθουσας με χαμόγελο. Συστηθείτε και δείξτε ειλικρινά ευχάριστη και καλοπροαίρετη διάθεση. Έτσι θα δημιουργήσετε από την αρχή μια προσωπική σχέση με κάθε παιδί και θα το βοηθήσετε να σχηματίσει μια καλή πρώτη εντύπωση για εσάς.
4. Εμπλέξτε τους γονείς σε κάποιες δραστηριότητες στις περιπτώσεις προνηπίων και νηπίων τις δυο τρεις πρώτες μέρες της παραμονής του παιδιού στο σχολείο, αν αυτό είναι δυνατό. Έτσι, η αρχική μετάβασή του από το σπίτι στο σχολικό περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί με πιο ήπιο τρόπο.
5. Ενθαρρύνετε τα παιδιά. Θέστε από την αρχή κάποιους βασικούς κανόνες για τη λειτουργία της τάξης, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτήστε την προσωπική έκφραση και πρωτοβουλία. Επιβραβεύστε κάθε επιθυμητή συμπεριφορά και δώστε τους κίνητρα για προσπάθεια.
6. Να έχετε χιούμορ και υπομονή. Οι πρώτες μέρες στο σχολείο θα απαιτήσουν πολλή φυσική και συναισθηματική ενέργεια από μέρους σας και είναι καθοριστικές για τα πρώτα συναισθήματα που θα αναπτύξει κάθε παιδί για το σχολείο. Το να κάνετε το σχολείο και τη μάθηση να είναι μια ευχάριστη και ανταποδοτική εμπειρία για τα παιδιά θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τα ίδια στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς.
7. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία, το παιχνίδι και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών. Ενισχύστε διακριτικά τους μαθητές που μοιάζουν πιο ντροπαλοί και εσωστρεφείς και προσπαθήστε να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην ομάδα – με τον τρόπο που το καθένα θα μπορεί.
8. Προετοιμαστείτε για τυχόν δυσκολίες και αντιμετωπίστε ψύχραιμα και αποφασιστικά τυχόν κρίσεις.
9. Εξηγήστε το με ήρεμο τρόπο- σε περίπτωση που κάποιο παιδί αρνείται να αποχωριστεί τον γονιό του ή να παραμείνει στο σχολείο, τις δραστηριότητες της ημέρας και το ρόλο που μπορεί το ίδιο να παίξει μέσα σε όλα αυτά και διαβεβαιώστε το ότι εσείς θα είστε εκεί για ό,τι χρειαστεί.
10. Τέλος, φροντίστε από την αρχή για την εγκαθίδρυση μιας σχέσης καλής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους γονείς. Η συνεργασία με τους γονείς είναι πάντα πολύτιμη και οπωσδήποτε, η αίσθηση ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς επηρεάζει αβίαστα και το ίδιο το παιδί.
*Ψυχολόγος, MSc ψυχολογίας