Ευτυχισμένη οικογένεια για καλή αρχή!..
Γράφει η ΕΡΜΙΝΑ ΚΟΝΤΑΚΙΔΟΥ*
Πρώτη μέρα στο σχολείο! Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας και θα πρέπει να είστε κοντά του για να το βοηθήσετε να διανύσει και αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του με επιτυχία. Για να είναι σε θέση το παιδί να διαχειριστεί το άγχος του είναι αναγκαίο να διαχειριστείτε πρώτα εσείς, ως γονείς, το άγχος αποχωρισμού και τις αγωνίες σας. Καλό θα είναι να έχει προηγηθεί μια συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού, ώστε ο μπαμπάς και η μαμά να έχουν μια κοινή στάση και αντιμετώπιση απέναντι στο θέμα. Οι δύο γονείς θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να ξεπεράσουν τις ανασφάλειές τους για την «απομάκρυνση» του παιδιού από την εστία και να εμπιστευτούν την εποπτεία του στους παιδαγωγούς.
Γενικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι επηρεάζει κατά πολύ τη συναισθηματική προετοιμασία του παιδιού για την ένταξή του στο σχολείο. Ένας ευτυχισμένος γάμος και μια υγιής σχέση μεταξύ των δύο συζύγων μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, ενώ αντίθετα μια δυσλειτουργική συζυγική σχέση είναι πολύ πιθανό να εντείνει την ανασφάλεια που ούτως ή άλλως προϋπάρχει μιας επικείμενης αλλαγής.
Όταν η μαμά κι ο μπαμπάς επικοινωνούν μεταξύ τους υιοθετώντας ήρεμους τόνους και διάλογο, μπορούν να κάνουν μια συζήτηση με το παιδί και να το προετοιμάσουν για τα καινούργια πρόσωπα που θα μπουν στη ζωή του, καθώς και για τη νέα του ταυτότητα, αυτή του μαθητή. Αντίθετα, όταν οι γονείς αναλώνονται σε διενέξεις και στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, πολύ πιθανόν τυχόν φόβοι και ανασφάλειες του παιδιού να περάσουν απαρατήρητες και το παιδί να μην ενισχυθεί επαρκώς. Το παιδί - μάρτυρας ενός δυστυχισμένου γάμου μπορεί να εκδηλώσει σχολική φοβία, αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας, της έντασης και της βίας, συναισθηματικής ή σωματικής, που θα έχει εισπράξει.
Είναι γνωστό πως το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του συσσωρεύει εμπειρίες και βιώματα που του επιτρέπουν να διαμορφώσει μια σαφή στάση απέναντι στον κόσμο και τα πρόσωπα γύρω του. Όταν εισπράττει αγάπη, στοργή και τρυφερότητα, νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Είναι καλύτερα εφοδιασμένο για την πορεία του προς την κοινωνικοποίηση και την αυτονόμηση και το πιθανότερο είναι να μην εισπράξει την απομάκρυνσή του από το σπίτι ως απόρριψη. Ο φόβος για το άγνωστο, το άγχος αποχωρισμού και άλλες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις γνώριμες τον πρώτο καιρό, δε θα παγιωθούν εάν δεν ενισχυθούν, αλλά θα δώσουν τη θέση τους στην εμπιστοσύνη, τη χαρά του παιχνιδιού, της δημιουργίας και της φιλίας. Αν οι γονείς, λοιπόν, στηρίξουν το παιδί με σύμπνοια και χωρίς υπερβολές στο νέο του αυτό ξεκίνημα, τότε θα μιλάμε για ένα χαρούμενο παιδί που πάει σχολείο!
*Ψυχολόγος, MSc ψυχολογίας