Αθήνα, 16-10-2019

25η Μαρτίου: «Δικαίωμα στην Ελευθερία»

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ* 

 

Από σήμερα οι Έλληνες θα εορτάσουν την Επανάσταση του 1821. Στην εποχή μας, που πάρα πολλά πράγματα της ζωής μας έχουν διαφοροποιηθεί ή απαξιωθεί, έχουν νόημα αυτές οι γιορτές;

Βεβαίωςναι! Ιδιαίτερα στη σημερινή μας εποχή της παγκοσμιοποίησης που προσπαθεί όλα να τα ισοπεδώσει, λαούς, θρησκείες, αξίες, πιστεύω, για χάρη μιας ομοιογενούς, παγκόσμιας κοινωνίας με ανθρώπους που θα τους συνδέει μία κοινή κουλτούρα, ο ίδιος τρόπος έκφρασης και σκέψης.

 

Η άνιση κατανομή του πλούτου, οι πόλεμοι σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ανάγκασαν ανθρώπους να μεταναστεύσουν αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Δημιουργήθηκαν έτσι οι σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπου άτομα διαφορετικής κουλτούρας προσπαθούν να συμβιώσουν παρόλες τις διαφορές τους.  

Μέσα σαυτές τις ιδιόρρυθμες συνθήκες κάθε λαός, όπως και ο δικός μας, έχει ανάγκη να κρατήσει την ταυτότητά του. Πώς ένας λαός κρατά την ταυτότητά του; Μόνο με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και βέβαια με τη γνώση της ιστορίας του. Και η Ελλάδα είναι μία χώρα με πλούσια ιστορία. Είναι ανάγκη τα παιδιά μας, από το νηπιαγωγείο ακόμα, να μαθαίνουν ότι η ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα κάθε ανθρώπου και λαού. Δίχως την ελευθερία η ζωή δεν έχει αξία. Είναι καθήκον κάθε λαού να κρατήσει την ελευθερία του ακόμη και με θυσίες αν  χρειαστεί.

 

Αυτό δίδαξαν με τον αγώνα τους οι Έλληνες  του 1821. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερα σε ένα δικό τους χώρο και να διαφεντεύουν εκείνοι την τύχη τους

Η γνώση της ιστορίας δεν οδηγεί στον εθνικισμό και ούτε είναι σωστό να προσπαθούμε να σβήσουμε ή να αλλάξουμε την ιστορία μας  για να συνυπάρξουμε ειρηνικά  με λαούς που είχαμε ή έχουμε ακόμα διαφορές. Τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται σωστά την ιστορία για να ξέρουν από πού προέρχονται και ποιοι είναι ιστορικά. Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει ένα «παρελθόν» για να βαδίσει με σιγουριά στο μέλλον.

 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική  

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ