Αθήνα, 16-10-2019

25η Μαρτίου… σταθμός για την ιστορία

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΥ*

 

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφισβήτητα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλούς άλλους λαούς, καθώς πιστεύω ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους, αυτοθυσίας και ηρωισμού. Οι Έλληνες κουρασμένοι από τη μακροχρόνια τουρκική σκλαβιά, αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για την πολυπόθητη ελευθερία τους. Και τα κατάφεραν!..

Ο ελληνικός λαός που στο διάστημα της πολυκύμαντης ιστορίας του, είχε την ατυχία να δοκιμάσει φοβερές επιδρομές, γιατί η πατρίδα μας, στάθηκε πάντα το σταυροδρόμι μεγάλων μεταβολών και μετακινήσεων, όχι μόνο δεν έσβησε και δεν εξαφανίστηκε από τη γη, αλλά επέζησε και διατηρήθηκε αλώβητος.

Η 25η Μαρτίου, δεν αποτελεί ένα απλό ιστορικό γεγονός, ένα επεισόδιο μέσα στου χρόνου τα γυρίσματα, μια επέτειο τοπικής σημασίας. Αποτελεί το τέλος μιας εποχής και το άνοιγμα μιας καινούργιας. Αποτελεί σταθμό στη δική μας ιστορία και σύμβολο φωτεινό στους απελευθερωτικούς αγώνες όλων των λαών.

Υπήρξε το τέλος μιας εποχής που παραγνώριζε την ανθρώπινη προσωπικότητα, την προσωπική και κοινωνική ελευθερία και το άνοιγμα μιας καινούργιας, όπου οι ανθρώπινες και ακατάλυτες ηθικές αξίες τοποθετούνται στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών.

Ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός δεν μπορεί να μην έχει την πρέπουσα προβολή στο νηπιαγωγείο καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας και διδάσκει με αξιοθαύμαστο τρόπο πώς οι Έλληνες άντεξαν τόσα χρόνια δουλείας και ταυτόχρονα διατήρησαν την πίστη, τη γλώσσα τους και την ψυχή τους. 

Πρέπει να τονίσουμε στα παιδιά όλες τις ηθικές αξίες που προκύπτουν από το γεγονός αυτό διότι είναι απαραίτητες για τη συγκρότηση μιας ισορροπημένης ταυτότητας καθώς και για τη θεώρηση του ιστορικού γίγνεσθαι ως συνισταμένη του παρελθόντος και του παρόντος, των οποίων η σύγκρουση και η σύνθεση γεννά το μέλλον.

Η εκπαίδευση οφείλει να δίνει μεθοδική προτεραιότητα στη διατήρηση και μετάδοση των αξιών εκείνων του παρελθόντος, που συγκροτούν την τοπική - εθνική -  πολιτισμική μας ταυτότητα.

 

*Νηπιαγωγός, Γαλάτσι, Αττική

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ